Вијести, Свијет

Кина тестирала први невидљиви „дрон“

aircraft-undated-air-force.si

У Кини тестирана прва невидљива беспилотна летелица. Успешан лет омогућава Кини да буде четврта земља у свету која користи „стелт“ технологију.

Кина је успешно тестирала свој први „стелт дрон“ – невидљиву беспилотну летелицу, пренели су кинески државни медији, док западне агенције то оцењују као важан корак у војном развоју Кине.

Први пробни лет летелице, која се у медијима појављује под именом „Оштар мач“, трајао је 20 минута, а тест је изведен у Ченгду, преноси Би-Би-Си.

Кина последњих година улаже у развој технологије невидљивих авиона, укључујући невидљиве ловце типа Ј-20 и Ј-31.

У септембру је лансирала беспилотну летилицу у близини групе спорних острва у Источном Кинеском мору што је појачало тензије са Јапаном који је најавио да ће оборити сваку страну летелицу у свом ваздушном простору.

„Успешан лет невидљиве летелице показује да је Кина још једном смањила заостатак за западним државама када је реч о развоју ваздухопловних снага“, навео је државни лист Чајна дејли.

Хонгконшки Саут Чајна морнинг пост пише да ће успешан лет стелт дрона омогућити Кини да постане „четврта замља која је употребила стелт технологију након Британије, Француске и САД“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *