Вијести, Свијет

Кина: Свету треба деамериканизација

Amerikanci_620x0

Пекинг — Свет би, услед буџетске кризе у САД, требало да размисли о „деамериканизацији“, наводи се у коментару кинеске државне новинске агенције Синхуа.

Кинеска агенција наводи да би свет, у време док се амерички политичари боре како да стану на крај финансијској блокади своје владе и избегну потенцијално катастрофални банкрот, требало да размисли о „деамериканизацији“.

„Док амерички политичари из обе странке не успевају да постигну договор како би вратили у нормално стање државу којом се хвале, можда је сада право време да збуњени свет почне да разматра идеју деамериканизације“, пренела је агенција АФП.

„Ти алармантни дани кад је судбина других била у рукама једне лицемерне нације морају да буду окончани. Мора да се уведе нови светски поредак, према којем би се кључни интереси свих држава, великих и малих, сиромашних и богатих, поштовала и штитила на равноправан начин“, наводи се у коментару Синхуе, који, према оцени АФП-а, представља наставак вишегодишње кинеске полемике против хегемоније САД у свету после Другог светског рата.

Преговори око тога како решити буџетску кризу у САД су се преселили у амерички Сенат, пошто чланови Представничког дома Конгреса нису успели да постигну договор са председником Бараком Обамом о повећању границе задуживања до истека рока 17. октобра, након чега би САД могле да банкотирају.

Званични Пекинг је током последњих неколико дана упозоравао на потребу постизања тог договора, апелујући да се то догоди и истичући да Кину и САД, две највеће светске привреде, вежу нераскидиве економске везе.

„Због поновне немогућности Вашингтона да представници двеју странака договоре одрживо решење за буџет и повећање горње границе задужености, у финансијску опасност су дошле многе земље које поседују велике количине америчких државних обвезница и долара“, истакла је Синхуа.

Кина је највећи инострани кредитор САД, будући да поседује америчке државне обвезнице у вредности од 1,28 билиона долара, показују званични амерички подаци.

„Уместо да поштује своје обавезе као одговорна светска сила, саможиви Вашингтон злоупотребљава свој статус суперсиле и уводи још већи хаос у свету тиме што финансијске ризике измешта изван својих граница, али исто тако и подстиче регионалне тензије услед територијалних спорова и воде непотребне ратове под покрићем чистих лажи“, наводи се у коментару Синхуе, који се односи на Ирак.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *