Свијет

Кина прекинула тишину око неједнакости у платама

012964

Кина је данас објавила статистику о неједнакостима у расподјели дохотка у посљедњих десет година, након што је то престала да чини 2000, пошто је то питање постало веома осјетљиво.

Ђини (Гини) коефицијент је традиционални показатељ неједнакости у расподјели дохотка, при чему нула представља савршену једнакост, а јединица крајњу неједнакост, док бројни стручњаци резултат од 0,40 виде као линију упозорења, пренијела је агенција АФП.

Највиши ниво неједнакости у Кини забиљежен је 2008, када је коефицијент износио 0,491, да би прошле године пао на 0,474, изјавио је шеф Националног завода за статистику у Пекингу Ма Ђантанг, представивши новинарима податке од 2003. до 2012.

“Подаци показују да је јаз у примањима прилично велики. Они одсликавају потребу наше земље да убрза реформу шеме расподјеле доходака да би се смањила неједнакост”, рекао је Ма, додајући да ће влада радити на томе да “боље пресијече и подијели колач”.

Званични Ђинијев коефицијент за Кину објављен је по први пут након 2000, када је износио 0,412.

Све већи јаз између богатих и сиромашних у Кини велики је проблем за комунистичке власти, које желе да избјегну јавно незадовољство које би могло да доведе до друштвених немира у земљи која броја 1,3 милијарде становника.

Друге организације су у претходним годинама објављивале своје процјене коефицијента, који је често знатно виши у односу на званичне податке.

Истраживање које су прошлог мјесеца објавили Југозападни институт за финансије и економију и Институт за финансијска истраживања, који послује у оквиру кинеске централне банке, показало је да је коефицијент 2010. износио 0,61 одсто.

Коментариши чланак

Коментара