Вијести, Свијет

Кина подморнице опрема нуклеарним бомбама у чијем домету ће бити територија САД

ПЕКИНГ ОБЕЗБЕДИО ПОСЛЕДЊИ УСЛОВ КОЈИ МУ ЈЕ НЕДОСТАЈАО ДА СТЕКНЕ МОГУЋНОСТ ИЗВОЂЕЊА „УЗВРАТНОГ НУКЛЕАРНОГ УДАРА“

        КИНА је почела да своје подморнице опрема ракетама са нуклеарним глава које ће моћи да гађају територију САД – наглашава се у годишњем извештају комисије за америчко-кинеске односе у сфери економије и безбедности који је представљен у Конгресу САД.

        Агенција Bloomberg је објавила – позивајући се на тај документ – да ће кинеске подморнице са таквим ракетама ући у воде Пацифика вероватно већ до Нове године. И нагласила: Кинези ће на тај начин „први пут располагати поузданим поморским нуклеарним средством обуздавања“.

         „Кинески нуклеарни арсенал ће први пут у историји -захваљујући спуштању под воду – по први пут постати неухватљив за први удар. Ово је за Кину био последњи услов који јој је недостајао да стекне могућност извођења узвратног нуклеарног удара“ – оценио је експерт вашингтонског Центра за стратешке и међународне студије Николас Ђакомети.

        У извештају достављеном Конгресу САД признаје се да Пентагон није у стању да са потребном тачношћу утврди колико Кина има нуклеанрих балистичких ракета и нуклеарних бомби.

Кина подморнице опрема нуклеарним бомбама у чијем домету ће бити територија САД

Кина подморнице опрема нуклеарним бомбама у чијем домету ће бити територија САД

Наводно су „последњи подаци“ са којима Пентагон располаже из 2006. године.

Кинези су почетком децембра успешно извели треће тестирање своје хиперсоничне ракете WU-14 за коју се тврди да ће бити у стању да пробија америчку противракетну одбрану.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *