Вијести, Свијет

Кина оптужила САД да су фалсификовале доказе против њених официра

ПОДСЕТИЛА ДА СУ АМЕРИКАНЦИ ИСФАБРИКОВАЛИ ДОКАЗЕ О ИРАЧКОМ ОРУЖЈУ ЗА МАСОВНО УНИШТАВАЊЕ

         ПОРТПАРОЛ Министарства одбране НРК Ген Јаншен изјавио је да су Американци своје оптужбе против пет кинеских официра за сајбер шпијунажу исконструисали на основу лажних доказа.

         „Располажемо доказима да неке земље атакују компјутерске мреже владе Кине, наших институција безбедности и различитих организација. Ми ћемо реаговати на оптужбе САД у складу са развојем ситуације. Сједињене Државе располажу најсавременијим интернет-технологијама и инфраструктуром што им омогућава да лако „фабрикују доказе”. Амерички „докази” против наших официра подсећају ме на рат против Ирака почетком овога века. Тада су САД објавиле да имају јаке доказе да Ирак располаже оружјем за масовно уништавање. Међутим, прошло је више од десет година од тада, а међународна заједница те „доказе” још није добила. Видимо само рат који и даље траје и трагедију ирачког народа”.

         Јаншен је наставио у истом тону и рекао:

         „Сједињене Државе све досад нису дале никаква јасна разјашњења поводом шпијунирања шефова низа држава, компанија и приватних лица. Американци немају права да упиру прстом у друге не коригујући сопствене поступке. Фалсификовање доказа, са којим смо се суочили, наноси штету кинеско-америчким односима. Зато су САД дужне да признају своје грешке”.

 

Портпарол Министарства одбране НРК Ген Јаншен

Портпарол Министарства одбране НРК Ген Јаншен

Министарство правде САД оптужило је 19. маја пет кинеских официра да су хакерски упадали у компјутерске мреже америчких приватних компаније и крали њихове комерцијалне тајне. Наводно се радило о овим компанијама: United States Steel corp, Alcoa и Allegheny Technologies, а такође о једној синдикалној америчкој централи.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *