Свијет

Кина има шансе да превазиђе САД до 2049

Пекинг – Кина има шансе да превазиђе Сједињене Државе у свеукупном смислу до 2049. године, када обележава свој стоти рођендан, сматрају стручњаци Кинеске Академије Наука у извештају.

Јачање привреде се при том не узима као главни, а још мање као једини критеријум, већ се помиње „ благостање нације „ као збир многих елемената.

Сто се тиче привредног богатства, Кина ће према стручњацима Академије наука, превазићи САД већ 2019. године.

У извештају објављеном јуче Кинеска Академија Наука наводи да се очекује обнављање Кине и да ће ће земља превазићи САД уколико настави да развија „благостање нације”.

У извештају се „благостање нације” описује као опште стање земље, а као главни критеријуми су одговарајуће коришћење ресурса и расподела богатства.

Благостање нације је највећи капитал који Кина може да употреби да превазиђе САД, наводи се у извештају.

Извештај наводи да је „благостање нације” у Кини боље од америчког од 2007. године, и додаје да ће се даље побољшати и после 2019. године, када се очекује да Кина постане највећа привреда у свету.

Кинески стручњаци пишу и о степену „благостања нације” у 100 земаља, користећи критеријуме као природна и економска самоодрживост, национално одлучивање и испуњавање националних одговорности. Земље су подељене у четири категорије према тим критеријумима.

Кина је на 11. месту са степеном „одговарајућег стандарда”, САД, Јапан и Британија су у групи од 37 земаља које имају „мањак благостања”.

Шведска, Финска и Аустрија су међу првих 10 земаља са оценом „вишка благостања”.

Етиопија, Судан, Ирак и Авганистан су на дну лествице са „слабим благостањем нације” наводи се у извештају.

Наводи се да се америчко благостање нације погоршава заједно са погоршањем економије иако је САД и даље земља богатства и моћи.

Благостање нације у Кини се побољшава због повољне економске ситуације, капацитета уређења и кредибилитета, наводи се у извештају.

(Бета)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *