Вијести, Свијет

Кијевски гасни апсурд: с ценом се слажемо, али нећемо да платимо

Ипак ће парламентарни избори у Украјини 26. октобра бити хладни: у Бриселу се завршила практично без резултата тространа рунда преговора о испорукама гаса у Украјину.

Кијев се слаже са ценом – по 385 долара за хиљаду кубних метара, али није спреман да плати. Нова рунда преговора заказана је за 29. октобар. Овде би требало приметити да овлашћења комесара ЕУ за енергетику Гинтера Етингера, који већ пола године посредује у гасним преговорима и упознат је са свим детаљима проблема, истичу 31. октобра.

Украјинске гасне перипетије нису започеле после „фебруарског преврата“, чак не ни пре годину дана, већ трају низ година. Сада Русија и Европа једноставно осећају на себи још један рецидив уцене. Укупна задуженост Кијева пред Гаспромом за испоручени, али неплаћени гас, већ је достигла 5,3 милијарде долара. Сам Етингер са сарказмом коментарише покушаје украјинске и западне штампе да уведу политичку позадину у гасни проблем. После бриселског састанка он је новинарима упутио следећу фразу: Ако ви седам месеци не плаћате, рецимо, свом месару, јасно је, имаћете велике проблеме са месом.

Европска комисија на основу састанка у Бриселу није дала никакве гаранције, није преузела на себе никакве обавезе за отплату дуга Нафтогаза Украјине пред Гаспромом.

Нас су још једном једноставно покушали да натерају да платимо мајдан и читаву кијевску владу, рекао је председник Гаспрома Алексеј Милер.

Став Русије изнео је у Милану наш председник Владимир Путин. Он је рекао да нећемо преузимати на себе нове обавезе на финансирању Украјине. Оне су и тако огромне. Реч је о претплати од 1,6 милијарди долара. Али на рачун Русије ово украјинско питање се више неће решавати. Такође се не разматра питање да ће гас за Украјину куповати неки европски посредник на граници Русије и Украјине.

Једна је ствар шетати се по мајдану са пецивом и подржавати европске тежње Кијева, а сасвим друга плаћати издржавање украјинским ура-патриотама и ултра-националистима који су се докопали власти, каже професор Високе школе економије Андреј Суздаљцев. Европа уопште не планира да дотира Кијев.

У Србији, земљи ћирилице - латиницом? Зашто?

У Србији, земљи ћирилице – латиницом? Зашто?

Наш став по том питању је врло прост. Европа, која се врло активно залаже за украјинску независност, треба ову независност и да плати. А испада да актуалну украјинску власт товаре на леђа Русији. Фактички Русију терају да плати украјинско кретање у страну ЕУ.

И ЕУ се сада плаши да ће Кијев, као што је раније већ било, преко зиме једноставно почети да краде руски гас. При томе од саме Европе. То се већ десило у децембру 2009. када је Нафтогаз почео да краде гас намењен Бугарској, Словачкој, Мађарској, Србији и скоро да је заледио ове земље.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *