Вијести, Свијет

Кијевска хунта губи у борбама за Славјанск, Краматорск, Константиновку и Горловку

У БИЦИ КОД КРАСНОГ ЛИМАНА РАЊЕНИ НАПАДАЧИ ЗВАЛИ У ПОМОЋ НА -ПОЉСКОМ И ЕНГЛЕСКОМ

  • „Кијевљани” нису успели да узму Славјанск иако су напад почели са више од 20 хеликоптера и преко сто оклопних возила. Главна битка вођена је за брдо Карачун где су нападачи имали ватрену подршку осам оклопних транспортера и успели да се укопају
  • Федералисти од јутрос атакују железничку станицу у Славјанску која је једина остала у рукама нападача

КИЈЕВСКА хунта се надала да ће јуче преломити кичму федералистичком покрету јер је њена војно-полицијска казнена експедиција била у налету на сва главна упоришта „сепаратиста” осим Доњецка: на Славјанск, Краматорск, Андрејевку, Горловку, Дружковку, Константиновку…

Али, нигде није остварила ништа осим „успеха” који су трајали по неколико сати.

Федералисти од јутрос поново потпуно контролишу Константиновку, Славјанск, Андрејевку и Краматорск.

У Краматорску су већ били поверовали да су заузели цео град и да ће га трајно задржати, али су под притиском федералиста морали да се – до последњег – повуку према оближњем војном аеродрому.

Протекла ноћ је, заправо, разоткрила стратешку замисао пучиста: држећи у обручу и под притиском Славјанск – заузети Краматорск, а сав остатак снага бацити на Дружковку, Константиновку, Ђержинск и Горловку. Ово би потом „казненој експедицији” отворило пут према главном центру Донбаса – Доњецку.

Хунта – а са њом и Американци, Пољаци, Французи и Немци – изгубила је Краматорск иако је у њему дан раније убила 10, а ранила око 30 људи.

У ноћашњим борбама на обе стране је било шест погинулих и најмање 15 рањених.

„Кијевљани” нису успели да узму Славјанск иако су напад почели са више од 20 хеликоптера и преко сто оклопних возила. Главна битка вођена је за брдо Карачун где су нападачи имали ватрену подршку осам оклопних транспортера. Ту – у борбама за телевизијски центар – изгубили су два хеликоптера.

Привремено су били овладали железничком станицом. Међутим, федералисти их од јутрос атакују, са намером да их и одатле избаце.

Борба се увелико разгорева.

Највећи и најболнији губитак федералиста у борбама за Славјанск је смрт Сергеја Журикова који је погинуо у снајперском дуелу.

Привремени шеф кијевске хунте, њен вд председника Украјине Александар Турчинов, тврди да су његови у борбама за Славјанск и Краматорск имали само пет мртвих и 13 рањених, али он у „државне губитке” не рачуна ни погинуле бојовнике Десног сектора ни странце.

У украјни бесни прави рат?

У бици код Красног Лимана су у више наврата пресретали позиве за помоћ рањених нападача који су говорили – пољски и енглески.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *