Вијести, Свијет

Кијев стрепи да ће војске Доњецке и Луганске Републике кренути на Харков

ОФИЦИР УКРАЈИНСКЕ 128. БРИГАДЕ: ЈОШ СЕ ДРЖИМО, АЛИ МОЖЕМО БИТИ УНИШТЕНИ

  • Порошенко од Бајдена затражио додатну војну помоћ САД. Његов кабинет тврди да је договорио „сталну координацију потеза Кијева са САД, Немачком и Француском”

         СТАЛНИ преставник Украјине у Уједињеним нацијама – Јуриј Сергејев – оптужио је на седници Савета безбедности УН устанике Доњецке и Луганске Републике и фантомске „руске снаге” да намеравају да нападну Харков.

         Иако је од Дебаљцево од Харкова удаљено 200 километара, Сергејев је – не трепнувши – изговорио да „устаници и руске снаге” управо зато заузимају тај град.

         Вечерас је, иначе, постало јасно да се већ предало најмање 300 украјинских војника, а да у Дебаљцеву највеће губитке има украјинска 128-ма бригада.

         Њен официр са ратним именом „Гусар” рекао је украјинском издању ZN.UA и ово: „Још се држимо, али је тешко. Ако се нешто не преузме у наредних 24 сата – бригада може напросто престати да постоји”.

         Исти официр је у истом разговору био сасвим отворен: „Треба дизати у ваздух авијацију. Треба све поравнати и послати реалну помоћ. У супротном ћемо добити нови Иловајск. Јер, немамо муницију, а један топ за дан испуца 200 граната”.

         Пошто Украјинци само што нису капитулирали, украјински председник Петар Порошенко је – по  навици – одмах звао Вашингтон, да се пожали „тати”.

         Потпредседнику САД Џозефу Бајдену рекао је да „сепаратисти” крше споразум Минск-2, нарочито у Дебаљцеву, али се није усудио да помене „руске снаге” (као Сергејев).

Кијев стрепи да ће војске Доњецке и Луганске Републике кренути на Харков

Кијев стрепи да ће војске Доњецке и Луганске Републике кренути на Харков

Још је – како је саопштио његов кабинет – замолио САД да Украјини одобре „додатна средства за јачање одбрамбене моћи земље”.

Кијев тврди и да је Порошенко са Баједном договорио „сталну координацију потеза Кијева са САД, Немачком и Француском у оквирима Уједињних нација и ОЕБС”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *