Вијести, Свијет

Кијев је признао: у Донбасу нема руске војске

Устаничке снаге Донбаса су између Доњецке и Луганске народне републике опколиле највећу групацију украјинске војске. Начелник генералштаба Украјине је признао да на истоку земље нема јединица руске војске. Међутим, западни политичари не обраћају пажњу на ову изјаву.

Устаничке снаге Донбаса су опколиле 8 хиљада украјнских војника. Месташце Дебаљцево између Луганска и Доњецка је место на којем се ових дана воде жестоке борбе. Тамо су украјински припадници снага безбедности, који су ишли на јуриш главног града проглашене Доњецке народне републике доспели у такозвани котао. Они још увек пуцају из артиљерије и минобацача, њихови снајперисти раде, али су одсечени од света. Не добијају муницију, намирнице и лекове. Сами не могу да изађу из опсаде – осим у случају да добровољно предају оружје, изјавио је председник ДНР Александар Захарченко, који се налази на борбеним линијама.

Може се пуцати на целом путу. Ако неко изађе из овог котла за 2-3 сата ће бити под унакрсном ватром наше артиљерије. Још једном бих желео да се обратим свим војницима Украјине: момци, мој предлог је – предајте оружје и идите. Ратујете с погрешним људима. Имате шансу да сачувате свој живот. Предајте се и живећете. Обећавам да ћете се сви касније вратити кући.

Устаници су већ више пута доказали да се њиховим обећањима о томе да ће заробљеници остати у животу може веровати. Украјински војници који су раније доспевали у котао су се предавали. По њих су долазиле мајке и жене и одвозиле су их кући. Ови војници су касније говорили да су их украјинске власти издале. Не само зато што су их оставиле без војне помоћи док су били опкољени, већ и зато што су их превариле: говориле су да ће морати да ратују против руских агресора, а испостављало се да су пуцали у мештане: рударе и земљорадника који су стали у одбрану своје земље. Међутим, ове приче су заглушивале звучне оптужбе с високих трибина. Кијев је тврдио: у Донбасу не ратују устаници, већ редовна војска руских оружаних снага. Само је у јануару на форуму Давосу украјински председник Петар Порошенко причао страним делегацијама о томе какве страхоте чини руска војска на истоку земље и молио је за новац ради пружања отпора агресору и обнављања на уништеним територијама.

И одједном се испоставило да руске војске нема и није је ни било у Украјини. А то није признао било ко, већ начелник Генералштаба Украјине генерал-пуковник Виктор Муженко. Говорећи на брифингу пред новинарима, он је саопштио да украјинска војска не ратује с редовним јединицама руске армије. Постоје само подаци о томе да у борбама учествују поједини руски држављани и војници. Кијев је први пут гласно признао оно што су дуго времена говорили и устаници, и Кремљ, истиче војни аналитичар Виктор Литовкин.

Начелник Генералштаба оружаних снага Украјине генерал-пуковник Виктор Муженко

Начелник Генералштаба оружаних снага Украјине генерал-пуковник Виктор Муженко

Начелник Генералштаба оружаних снага Украјине је човек који треба да познаје ситуацију на просторима војних дејстава. И то што је он с војничком отвореношћу признао чињеницу која је очигледна становницима Русије и војним стручњацима, да на територији Украјине нема руских оружаних снага, служи му на част. С друге стране, то показује колико су лажљиве, циничне и дволичне биле речи председника Украјине Петра Порошенка, генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга и америчких политичара који су тврдили да у Украјини ратује руска војска.

Међутим, управо под овим слоганом Запад је увео санкције према Русији, а Украјини је дао кредите и војну помоћ. Чини се да је наступило право време за извињење и промену става: ето, нисмо знали, нисмо се разабрали, били смо у заблуди. Али не – изјава начелника Генералштаба Украјине ништа није променила. То још једном потврђује да је територија Украјине за Запад, а пре свега за САД, полигон за обрачунавање с Русијом. Зато мировни преговори стоје у месту. Зато се подржава војни преврат у Кијеву, а резултати народног референдума у Донбасу се не рачунају. Коме су на Западу потребни закон и истина, ако не одговарају постављеном задатку?

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *