Вијести, Свијет

Кијев је наредио офанзиву великих размера, а једино решење су – преговори

РУСКИ ВОЂА ОДРЖАО САВЕТОВАЊЕ СА СТАЛНИМ ЧЛАНОВИМА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ

  • Кијевске власти су издале званично наређење за почетак широке офанзиве практично на свим тачкама линије раздвајања сукобљених страна. У зони конфликта се користе артиљерија, вишецевни ракетни бацачи, авијација – неселективно, директно по густо насељеним општинама. Одговорни су они који издају таква наређења – упозорио је Владимир Путин

        КОНФЛИКТ у Украјини може се решити само мировним преговорима и политичким мерама, изјавио је председник РФ Владимир Путин на састанку са сталним члановима Савета безбедности Русије.

        Шеф руске државе је истакао да су десетине убијених и рањених резултат широких ратних дејстава која је започео Кијев.

         „И то не само међу војницима на обе стране, већ, што је још трагичније, жртава има и међу цивилним становништвом: то су деца, старци, жене“ – казао је Путин.

        По његовим речима, у зони конфликта користе се артиљерија, вишецевни ракетни бацачи, авијација – „и то неселективно, директно по густо насељеним општинама“.

         „И све је то праћено пропагандистичким паролама о тежњи ка миру и тражењем криваца. Одговорни су они који издају таква наређења. Људи који то чине треба да знају да не постоје никакви други начини за решавање таквих конфликата осим мировних преговора и средстава политичког карактера“ – нагласио је Путин.

        Председник Русије се нада да ће ипак превладати здрав разум на страни званичног Кијева.

         „Често чујемо, између осталог, и од данашњег званичног Кијева, да су они привржени управо таквим начинима решавања питања, али у пракси се све одвија потпуно другачије“ – рекао је председник РФ.

         „Надам се да ће на крају крајева превладати здрав разум“ – нагласио је Путин.

        Председник Русије је предлагао председнику Украјине Петру Порошенко да повуче војску на линију коју је сам Кијев сматрао правичном.

        По речима шефа руске државе, „било је предложено да се оружје и тешка техника повуку на линију коју саме кијевске власти сматрају правичном и која је у складу с оним што је договорено у Минску 19. септембра прошле године“.

        Путин је истакао да „тамо постоји једна спорна деоница, деоница линије раздвајања сукобљених страна“.

        Руски председник је информисао чланове Савета безбедности Русије о садржају свог писма Порошенку, које је послато у ноћи на 16. јануар.

        То је био „писани предлог да се повуче тешко наоружање – артиљерија и вишецевни ракетни бацачи – на такво растојање с којег не би могла да се гађају насељена места.

        Председник Русије је констатовао да се ситуација на југоистоку Украјине нагло погоршала.

         „Не само да нисмо добили никакав јасан одговор на наш предлог, већ смо видели и супротне радње, тачније – кијевске власти су издале званично наређење за почетак широке офанзиве практично на свим тачкама линије раздвајања сукобљених страна“. 

Владимир Путин: Кијев је наредио офанзиву великих размера, а једино решење су - преговори

Владимир Путин: Кијев је наредио офанзиву великих размера, а једино решење су – преговори

Председник РФ је заједно са сталним члановима Савета безбедности Русије одржао минут ћутања у знак сећања на жртве на станици градског превоза у Доњецку.

Станица је гранатирана 22. јануара ујутро.

Том приликом је погинуло осам људи, 17 је рањено.

Према прелиминарним информацијама, минобацачка ватра је отворена из минибуса.

Услед гранатирања запалили су се тролејбус и аутомобил.

Очевици тврде да је укупно испаљено пет минобацачких пројектила.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *