Вијести, Свијет

Кијев гомила војну технику у Запорошкој области

УКРАЈИНЦИ НАМЕРНО СВЕ ДРЖЕ У ДОСЕГУ ЈЕДНОГ УСИЉЕНОГ МАРША

  • Представник Русије у Заједничком центру за контролу и координацију примирја у Донбасу генерал-пуковник Александар ЉЕНЦОВ: „Забрињава чињеница да је украјинска страна 4. марта повукла само противтенковско наоружање, док већи део становништва гине услед артиљеријских и минобацачких напада“ 

        УКРАЈИНСКА страна је повукла са линије раздвајања са снагама ДНР само део тешког наоружања предвиђеног Минским споразумима.

        Ово је данас на доњецком аеродрому рекао новинарима представник РФ у Заједничком центру за контролу и координацију примирја  Донбасу генерал-пуковник Александар Љенцов.

         „Забрињава чињеница да је украјинска страна 4. марта повукла само противтенковско наоружање, док већи део становништва гине услед артиљеријских и минобацачких напада“ — казао је Љенцов.

        По његовим речима, украјинске снаге су се обавезале да заврше повлачење до 7. марта.

        Љенцов је додао да су ДНР и ЛНР „завршиле повлачење 100 одсто“.

        По речима Љенцова, сви случајеви кршења примирја од стране обе армије ће бити детаљно истражени.

         „Само током јучерашњег дана забележено је 25 случајева гађања аеродрома из стрељачког оружја и још 10 минобацачких напада“- казао је он СЦКК и додао да су минобацачки напади сигурно изведени с украјинске стране.

        По речима Љенцова, примирје се генерално поштује.

        Према тврдњама грађана Доњецка, који су разним пословима путовали у Запорошку област, команда украјинских снага наставља да гомила оклопну технику: тенкове, самоходне топове, борбена возила пешадије и остала средства за гађање и за премештање војника.

        Оклопна техника се концентрише у деловима Запорошке области који се граниче са западним и југозападним деловима бивше Доњецке области, другим речима, на територији ДНР коју су привремено окупирале Оружане снаге Украјине.

        Оклопну технику која се пребацује на исток Запорошке области тешко је приметити голим оком, па чак и помоћу сателита.

        Сви тенкови, самоходни топови, оклопни транспортери и остала техника разбацани су по напуштеним  фабрикама предузећа „Сељхозтехника“, запуштеним салашима, различитим хангарима и шталама који се налазе далеко од стамбених објеката.

        Примећено је да практично нема нових модела технике међу оклопним возилима која се крећу према границама Донбаса.

Кијев гомила војну технику у Запорошкој области

Кијев гомила војну технику у Запорошкој области

Сва техника је произведена 70-тих и 80-тих година прошлог века, очигледно је дуго стајала у складиштима наслеђеним још од совјетске армије.

Концентрисање технике на удаљености која може да се пређе једним усиљеним маршом сведочи да украјински државни врх није опредељен за мир.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *