Вијести, Свијет

КАСТРО: НАТО ме подсећа на злогласне СС одреде нацистичке Немачке

ОПТУЖИО ЕУ И САД ДА СУ ОДЛУЧИЛЕ ДА ИЗРАВНАЈУ РАЧУНЕ СА ОНИМ ШТО ЈЕ ОСТАЛО ОД ДВЕ ВЕЛИКЕ ДРЖАВЕ – РУСИЈЕ И КИНЕ

  • Фидел Кастро посебно критиковао америчког сенатора Џона Мекејна, кандидата Републиканске странке на председничким изборима у САД 2008. године, за којег је рекао да је подржавао израелску обавештајну службу Мосад и да је „заједно са том службом учествовао у креирању Исламске државе, која данас контролише значајан и важан део Ирака, а наводно и трећину Сирије”

        

БИВШИ председник Кубе Фидел Кастро данас је оштро критиковао Сједињене Америчке Државе и Европу, оптужујући их за ратно хушкање, док је представнике НАТО упоредио са нацистима.

         У колумни објављеној у кубанским државним медијима, отац тамошње комунистичке револуције је такође критиковао америчког сенатора Џона Мекејна због америчке политике на Блиском Истоку, назвавши га „најбезусловнијим савезником Израела”, пренела је агенција АФП.

         „У свету последњих година није било предаха, посебно откад је Европска економска заједница, под строгим и безусловним вођством САД-а, одлучила да је време да се изравнају рачуни са оним што је остало од две велике нације (Русије и Кине), које су претходно херојски ставиле тачку на империјалистички колонијални поредак којег су свету желели да наметну Европа и САД”, истакао је 88-годишњи кубански лидер.

         Кастро је такође оптужио Запад за цинизам и додао да је та карактеристика постала ”симбол империјалистичке политике”.

         Он је посебно издвојио Мекејна, кандидата Републиканске странке на председничким изборима у САД 2008. године, за којег каже да је подржавао израелску обавештајну службу Мосад и да је „заједно са том службом учествовао у креирању Исламске државе, која данас контролише значајан и важан део Ирака, а наводно и трећину Сирије”.

         Кад је реч о Северноатлантској алијанси, Кастро је изјавио да га њени представници подсећају на злогласне СС одреде нацистичке Немачке.

         „Многе људе запрепасти кад чују изјаве неких европских портпарола НАТО-а, који говоре са стилом и изразом лица попут нацистичких СС одреда”, рекао је он.

Вођа кубанске револуције - Фидел Кастро

Вођа кубанске револуције – Фидел Кастро

Фидел Кастро је због слабог здравственог стања 2006. препустио власт на Куби свом млађем брату Раулу, а од тада се бави писањем књига и чланака, као и примањем страних државника.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *