Вијести, Свијет

Капетан Драган: Гинуо сам за Србију, али су ме сви заборавили

Kapetan-Dragan-001

Канбера – Драган Васиљковић, Капетан Драган каже да је већ седам година у затвору у Аустралији због лажне оптужбе Хрватске да је ратни злочинац, а да га је Србија заборавила.

„Разочаран сам у државу која ми до сада није пружила никакву помоћ. Гинуо сам за Србију, али су ме сви заборавили. Борим се сам да ме не изруче Загребу. Лежим невин и трунем у затвору, иако ми није ни суђено ни пресуђено“, каже Капетан Драган.

Он објашњава да је разочаран у премијера Ивицу Дачића јер није испунио обећање.

„Дачић ме је позвао телефоном када је боравио у Аустралији прошле године. Разговарали смо 15 минута, обећао је да ће Србија учинити све за мене. Деловао ми је искрено. Међутим, време пролази, помоћ од државе не стиже. Сада се питам за шта сам се борио? Вратио сам се у иностранство да помогнем Србима. Имао сам каријеру, углед, богатство, али сма ипак отишао да заштитим народ у Крајини. Држава је помагала хашке оптушенике, али не и мене“, додаје он.

Драган додаје да га у Аустралији третирају као злочинца и криминалца.

„Нажалост, за мене рат још траје! Једини сам политички затвореник у Аустралији. Овде сам у затвору са мафијашима и убицама. Две године сам био у самици. Здравље ми је озбиљно нарушено, ау ћелији зна да буде и 45 степени. Ухапшен сам због потернице Хрватске о наводним ратним злочинима. Невероватно је да сам био сведок у Хагу, да у то време против мене није покренут никакав поступак. Када сам се вратио , у Аустралији сам живео нормално. Убрзо је стигао и захтев од Хрватске. Иако Аустралија досад није изручивала своје дражављане, ипак су донели одлуку да ме испоруче“, каже он.

Такође, Драган објашњава да је Аустралија једна од ретких развијених земаља у којој је постоји декларација о људским правима.

„Овде је могуће да човек лежи у затвору седам година без оптужнице, без предрасуда или веродостојних доказа.Ипак, не одустајем од борбе“.

Он додаје да чита, пише и свира гитару у ћелији.

„Живим сваки дан као да ми је једини. Не носим сат, а са зида сам већ одавно скинуо календар“, каже Капетан Драган.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *