Вијести, Свијет

Камерон поново прети Русији искључивањем њених банака из система SWIFT

БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР ТВРДИ ДА МОСКВА НЕ ПОШТУЈЕ „ПРАВИЛА 21. ВЕКА”

  • SWIFT обезбеђује пренос 1,8 милијарди финансијских информација током године. Дневно, кроз мрежу SWIFT прођу платни налози на суму већу од 6 билиона долара дневно. У ову мрежу је укључено преко 10.000 финансијских организација из 210 земаља
  • ФАКТИ: Који већ пут: Дејвид Камерон, као и сви остали из Лондона и Вашингтона, поново некога оптужује за непоштовање „правила 21. века”! Као да његова земља није играла једну од глвних улога у агресији на Србију, Авганистан, Ирак и Либију!

БРИТАНСКИ премијер Дејвид Камерон изјавио је вечерас да сматра потпуно логичним да Русија – у случају заоштравања ситуације у Украјини – може искључена из система међународних плаћања SWIFT.

„Ни такве потезе не смемо искључити” – нагласио је Камерон, у говору пред једним од одбора британског парламента.

„Ако Русија излази из правила која сви поштују у 21. веку, она мора размишљати хоће ли остати део тог система 21. века управо у сфери инвестиција, банака и свега осталог захваљујући чему наш свет функционише” – подвукао је Камерон, оценивши да би искључивање Русије из SWIFT било ”важно решење”.

„Надам се да ће Европска унија колективно и веома оштро новим санкцијама одговорити на могуће ново заоштравање ситуације, укључујући такозване санкције трећег нивоа које ће моћно ударити по економији Русије. Али, додао је британски премијер, уколико се то покаже немогућим, ми морамо изучити и друге могућности и, нема сумње, окренути се и питању банкарских операција кроз SWIFT”.

Камерон не говори ништа ново јер су претње Москви искључивањем руских банака из SWIFT-а почели још у пролеће 2014. године.

Сама компанија SWIFT изјаснила се против таквог потеза, упозоривши да никакве власти не могу бизнису наметати таква ограничења.

Систем међународних плаћања - SWIFT

Систем међународних плаћања – SWIFT

SWIFT обезбеђује пренос 1,8 милијарди финансијских информација током године. Дневно, кроз мрежу SWIFT прођу платни налози на суму већу од 6 билиона долара дневно.

У ову мрежу је укључено преко 10.000 финансијских организација из 210 земаља.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *