Вијести, Свијет

КАМЕРОН: Фолијев убица је највероватније Британац – то је шокантно

ОБАМА НАЈАВИО НОВЕ УДАРЕ ПО БАЗАМА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ, ИАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЋЕ НОВИНАР СТИВЕН СОТЛОФ ПРОЋИ КАО ФОЛИ

         БРИТАНСКИ премијер Дејвид Камерон признао је да је муџахедин Исламске државе који је пред камерама одсекао главу америчком новинару Џејмсу Фолију – највероватније држављанин Уједињеног Краљевства.

         Камерон је рекао да личност маскираног исламисте-џелата није још установљена, али да је добар траг то што он на снимку говори енглески са „енглеским акцентом”.

         „Личност убице се још утврђује, али расте вероватноћа да је он грађанин Велике Британије. То је околност која је више него шокирајућа”, нагласио је Камерон који је прекинуо одмор у грофовији Корнвол и вратио се у Лондон.

Британски премијер Дејвид Камерон

Британски премијер Дејвид Камерон

Савет за националну безбедност САД потврдио је у међувремену аутентичност видео-снимка, а амерички председник, Барак Обама, саопштио је да ће САД наставити са ударима против Исламске државе, упркос томе што је ИД објавила и снимак на којем се види други заробљени амерички новинар – Стивен Сотлоф, уз упозорење да његов живот најдиректније зависи од тога шта ће даље радити Обама.

GUARDIAN:Фолијев џелат припада групи Beatles у којој су још два Британца

ГЛАВНИМ ФИНАНСИЈЕРОМ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ СМАТРА СЕ КАТАР, А ИЗА КАТАРСКОГ РЕЖИМА СТОЈИ ЗАПАД

МУЏАХЕДИН Исламске државе који је обезглавио америчког новинара Џејмса Фолија припада такозваној групи Beatles – објавио је лондонски Guardian.

Позвао се на своје изворе и нагласио да та група има три члана и да је добила име Beatles јер су сва тројица држављани Велике Британије.

Guardian тврди да је Фолијев џелат, који се назвао Џоном, један од кључних преговарача Исламске државе. Још конкретније: да води преговоре са породицама странаца-талаца, које исламисти држе у Сирији.

Директор Међународног центра за изучавање радикализма при Краљевском колеџу у Лондону, професора Питера Нејмана, тврди да је Исламска држава намерно одредила свог англојезичног припадника за обезглављивање Фолија ради застрашивања западних земаља.

„Порука је: доћи ћемо по вас – ако наставите да нас бомбардујете” — оценио је Нејман.

Фоли (39) био је заробљен 22. новембра 2012. у околини сиријског града Тафтаназ, у провинцији Идлиб. Тада је радио за агенцију Франс Пресс.

Исламска држава је никла на територији Сирије и за рат против власти Башара Асада добијала обилату и америчку помоћ. Пре неколико месеци је ратна дејства пренела на територију Ирака и објавила о формирању Исламског калифата у областима Ирака и Сирије које су по њеном контролом.

Главним финансијером Исламске државе сматра се Катар, а иза катарског режима стоји Запад.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *