Вијести, Свијет

Јацењук затражио хитно доношење закона који би му омогућио да не враћа државне дугове

КИЈЕВ НА ИВИЦИ ДЕФОЛТА, ОД УКРАЈИНСКИХ БАНАКА ГОРЕ – САМО НИГЕРИЈСКЕ

  • Министарка финансија Наталија Јареско – Украјинка увезена из САД – у интервјуу швајцарском листу Neue Zuercher Zeitung: Украјини је потребна Русија као трговинско-економски партнер. Не може се говорити о будућности без Русије као важног трговинско-економског партнера

        ВЛАДА Украјине поднела је Врховној Ради (парламенту) предлог закона који омогућава увођење мораторијума на отплату спољних дугова.

        „У циљу заштите интереса украјинског народа, Влада Украјине данас подноси Врховној Ради предлоге законе који дају Влади право да заустави отплату државних дугова и дугова које гарантује држава по основу одређених спољних обавеза… А у случају напада несавесних поверилаца на Украјину тај мораторијум штити имовину државе и државног сектора“ – наводи се у саопштењу Владе Украјине објављеном на њеном сајту.

        Укупни дуг Украјине процењује се на око 50 милијарди евра. У 2014. години износио је 71 одсто БДП, а 2015. године, према предвиђању Националне банке Украјине, износиће 93 одсто БДП.

        Један од највећих поверилаца Кијева је Руска Федерација, која је више пута истицала да не намерава да чини уступке када је у питању враћање кредита.

        Русија очекује од Украјине од 20. јуна нову купонску исплату за двогодишње европске обвезнице из 2013. године у износу три милијарде долара. При том, РФ према условима кредитирања има право да тражи превремену исплату дуга, али за сада то не чини.

        Украјина је тренутно практично на ивици дефолта. Према извештају Међународног монетарног фонда „Глобална финансијска стабилност“, украјинске банке налазе се на другом месту по ризику невраћања кредита – одмах иза Нигерије.

        У земљи расте незапосленост, национална валута је за годину дана ослабила 300 одсто. Услед тог, према подацима Министарства финансија Украјине, у јануару 2015. године просечна плата у земљи износила је 3.455 гривни, тј. око 160 долара. То је један од најнижих показатеља у Европи.

        Темпо пада БДП Национална банка Украјине процењује на око 7,5 одсто, док ниво инфлације износи 34,5 одсто.

        Око 70 одсто становника Украјине је у једној анкети изразило незадовољство својим животом, истакавши да се ствари у земљи развијају „у погрешном правцу“.

        Украјински премијер Арсениј Јацењук истакао је да је у 2015. години пред земљом задатак да преживи, „биће тешко апсолутно свим друштвеним слојевима“.

Наталија Јареско и Арсениј Јацењук

Наталија Јареско и Арсениј Јацењук

Украјини је потребна Русија као трговинско-економски партнер, изјавила је министарка финансија Украјине Наталија Јареско у интервјуу швајцарском листу Neue Zuercher Zeitung.

По њеном мишљењу, трговинска размена више никада неће бити велика као пре кризе. „Али, не може се говорити о будућности без Русије као важног трговинско-економског партнера“ – нагласила је Јареско.

Нико, по њеним речима, није заинтересован за смањење инвестиција и трговинске размене између две земље. Основа билатералног партнерства, истакла је Јареско, треба да буду слободна конкуренција и правила – између осталог, решавање сукоба уз посредовање Светске трговинске организације.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *