Вијести, Свијет

Истополни бракови постали дозвољени у свих 50 америчких држава

ОЧЕКИВАНА ОДЛУКА ВРХОВНОГ СУДА САД КОЈУ ЈЕ ОБАМА ПОЗДРАВИО РЕЧИМА: „ЉУБАВ ПОБЕЂУЈЕ“

        АМЕРИЧКИ Врховни суд донео је данас пресуду према којој парови имају право на истополне бракове у свих 50 америчких држава.

        Истополни парови већ могу да се венчавају у 36 држава и дистрикту Колумбија, наводи AP.

        Данашња пресуда значи да ће и преосталих 14 држава на југу и Средњем западу САД морати да укину забрану на геј бракове.

        Амерички председник Барак Обама данас је поздравио одлуку Врховног суда који је дозволио истополне бракове у свих 50 држава као велики корак ка једнакости.

Истополни бракови постали дозвољени у свих 50 америчких држава

Истополни бракови постали дозвољени у свих 50 америчких држава

„Данас је начињен велики корак у нашем маршу ка једнакости. Истополни парови сада имају право да се венчају баш као и свако други. Љубав побеђује“, написао је Обама на свом Твитер налогу, јавио је Ројтерс.

Кери запретио другим државама да ће им његова земља наметати истополне бракове

Државни секретар САД Џон Кери изјавио је да ће његова земља – након што је њен Врховни суд озаконио истополне бракове – радити на њиховој легализацији у другим државама.

„Та одлука Врховног суда САД шаље јасан сигнал у све делове света: никакав закон заснован на дискриминацији неће издржати налет таласа правичности” – нагласио је шеф америчке дипломатије.

Додао је да су САД већ установиле положај специјалног представника за права ЛГБТ популације који ће се „сваки дан борити за права која ти људи заслужују у целом свету”.

„Наставићемо да се са осећањем поноса боримо за прогрес који смо остварили у својој земљи, држећи на уму проблеме које нам још предстоји да решимо”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *