Вијести, Свијет

ИСПОВЕСТ КАСТРОВЕ ЉУБАВНИЦЕ: Волела сам Фидела, а онда ми је ЦИА дала отров да га убијем

Да жива легенда Кубе али и целог света харизматични Фидел Кастро  и данас  привлачи пажњу јавности, потврђује писање британског Дејли мејла. Кастро је био проблем који је требао да реши још  трагично убијени  Џон Кенеди. Подсетимо се  само колико се америчких    председника променило од тад. Колико  је користи или штете Куба имала од владавине Кастра судиће историја. У последњем чланку о Кастру Дејли мејл нам износи следеће чињенице.

***

Марита Лоренс (74), је била ћерка капетана крузера, љубавница Фидела Кастра атентатор ЦИА службе који је послао да убије највећег кубанског лидера и активиста анти-кубанске групе.

Марита Лоренц и Фидел Кастро

Марита Лоренц и Фидел Кастро

ЦИА је убедила Мариту Лоренс да је Фидел Кастро, човек кога воли, њен и државни непријатељ и да је једино исправно да му сипа мало отрова у пиће.

Лоренсова, Немица из Њујорка, на Кубу је дошла бродом свог оца 28. фебруара 1959. Било јој је свега 19 година када је први пут угледала високог, црног мушкарца који јој је привукао више пажње него било ко други. Када је питала ко је он, добила је одговор “Ја сам Куба. Командант Фидел Кастро”.

Привлачност је била обострана, јер када се вратила у Њујорк  након неколико дана проведених на Куби, Лоренсовој нису дали мира Кастрови позиви и понуда да се врати на Кубу. Већ пар дана касније живела је на 74. спрату хотела Хилтон у Хавани са 14 година старијим Кастром.

Ускоро је затруднела, али срећа је кратко трајала јер је у шестом месецу трудноће доживела спонтани побачај. Када су је пронашли у несвести, одвели су је у болницу где су јој саопштили да је болесна и да је изгубила бебу.

Тада се вратила у Њујорк на лечење, где су је посети агенти ЦИА-е и рекли да се не ради о несрећном случају, већ да Кастро није желео дете са њом.

– Нисам веровала у то, али су ми толико испрали мозак да сам остала очајна и сломљеног срца – изјавила је Лоренсова.

Следећи корак који је ЦИА направила је био да убеди заљубљену и сломљену девојку да је мушкарац ког воли непријатељ Америке и да она може да помогне да се искорени зло. Тада се сусрела са специјалним агентом Френком Старџисом који јој је дао отров и рекао да је довољно да се једна кап нађе у Кастровом пићу.

Покушај убиства се десио приликом првог сусрета са Кастром, када је покушала да убаци таблетицу у његово пиће. Међутим, како је била скривена у креми за лице, да је цариници не би лако пронашли, крема се залепила за њу, па је покушај испао трапав и безуспешан.

Није јој се дало да га убије, а заправо није то ни желела. Таблету је бацила у тоалет, али вода никако да је однесе. Тада је Кастро схватио њене намере и извадио пиштољ.

– Мислила сам да ће ме убити, али он је пиштољ пружио мени. Знао је да то нећу урадити. Волела сам га, а и он је мене – сећа се Лоренсова.

– Још у авиону, када сам с висине гледала обрисе острва, знала сам да не могу да га убијем. Имам репутацију убице, али не бих ни мрава згазила – Изјавила је.

Извор: Дејли мејл

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *