Вијести, Свијет

Исламисти спалили преко 40 цркава у Египту

post-14037-0-79382300-1376646336Преко 40 хришћанских цркава је спаљено и девастирано у протеклим немирима у Египту. Немири су дошли до врхунца ове недеље када је војска и полиција кренула у растеривање два кампа исламиста «Мулиманске браће» који су заузели поједине регионе позивајући на нападе и насиље против власти и хришћана.

Више од 500 погинулих је било у среду. Пошто је бивши председник Мохамед Морси био приморан да сиђе са власти у земљи, «Муслиманска браћа» су заузела десетине јавних тргова и подручја у земљи у протеклих шест недеља.

Извештаји из унутрашњости земље описују да су насилнички протести током последњих недеља предвођени од исламиста усмерени против војске, полиције, либералних грађана и у многим случајевима посебно против хришћанске коптске групе.

Копти и цркве су мета широко распрострањених напада присталица Муслиманског братства широм Египта током последњих неколико недеља, а извештаји о нападима се појављују готово свакодневно. Исламски лидери су оптужили Копте за подршку свргавању Морсија, упркос чињеници да хришћани чине мали проценат популације Египта те је њихово политичко ангажовање незнатно.

Поред више од 40 девастираних цркава од стране исламиста нападнути су последњих неколико недеља и други бројни објекти хришћана, куће и пословни објекти, затим манастири, три хришћанске школе и сиротишта.
Упоредо са развојем практично грађанског рата расте и насиље над хришћанима пре свега Коптима који су најмногобројнија хришћанска заједница у Египту и уопште на Блиском Истоку-чине око 8-9% становништва Египта што је око 10 милиона становника.

Египатска влада је најавила да ће држава преузети финансијску одговорност за обнову оштећених цркава.

Ж.И.
Видовдан.орг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *