Вијести, Свијет

Ислам, фитиљ “живих бомби“ у Русији

rusija-dmitrij-sokolov-naida-asijalova

Појава „религиозног трансфера“ најчешћа на југу Русије, где и живи највише муслимана. У последњих 15 година око десет хиљада Руса и других Словена примило исламску веру.

Пуковник руске војске Сергеј Соколов, који се пре четири године преселио из Владивостока у Подмосковље, ни у најружнијем сну није могао да сања да ће му долазак у место Долгопрудное загорчати живот. Добио је двособан стан и веровао да ће син Дмитриј моћи да студира у неком од престоничких факултета и касније нађе добар посао. Радост је трајала кратко јер се син јединац преко интернета упознао са Наидом Асијаловом, девет година старијом женом из Дагестана, за коју је цела Русија сазнала у среду, када је активирала експлозив у градском аутобусу у Волгограду.

Да све буде још горе, Сергеј Васиљевич Соколов је у својој јединици био заменик начелника задужен за васпитни рад, а ето, његов син је прешао на страну терориста. Напустио је Шумарски факултет јер се безумно заљубио у жену која је већ била у браку са турским гастарбајтером. Димини вршњаци кажу да се он са њима није дружио, родитељи су покушавали да га наговоре да се растане од много старије Наиде Асијалове. Од јула 2012. Дима и родитељи нису имали никаквог контакта.

Оваква прича из породице Соколов није јединствена, није данас више неуобичајена. Док се руска полиција и војска боре против верских фанатика на Кавказу, муслимански емисари лако врбују наивне и недозреле девојке и младиће руске, али и других националности, за њихове крваве акције.

Најтиражнији руски недељник „Аргументи и факти“ је још летос писао о проблему врбовања девојака и младића. Под насловом „Нови руски муслимани“ тај недељник је покушао да одговори на питања зашто девојке и момци прелазе из православља у ислам и касније постају крвави фанатици. „Аргументи и факти“ тврде да је та појава „религиозног трансфера“ најчешћа на југу Русије, где и живи највише муслимана. Али експерти кажу да се муслимански емисари не либе да врбују и на крајњем северу и јакутији.

Роман Силантјев, један од стручњака за ово питање, истиче да је у последњих 15 година око десет хиљада Руса и припадника других словенских народа примило ислам. Интересантно је да су међу особама које су у Русији прешле на ислам највише оних који су пореклом Украјинци.

Већина новорегрутованих су жене. Један број тих девојака је из мешаних бракова где је један од родитеља муслиман. Ако се зна да су у последњих 15 година Јеховини сведоци у Русији регрутовали више од 150.000 људи, онда број оних који је прешао у ислам није забрињавајући. На другој страни постоји и податак, додаје Силантјев, да је око два милиона грађана Русије који имају муслиманске корене примило православље.

– Циљ муслиманских верских фанатика је да на своју страну придобију руске девојке које касније користе као бело робље или „живе бомбе“. Млади Руси и Рускиње су вехабијама потребни јер изгледом не одскачу од већине грађана па полиција теже може да их открије – објашњава Силантјев.

Руска полиција често упозорава да је међу терористима све више оних који су примили ислам, а затим су их врбовали и обучили да постављају мине и убијају мирне људе.

Павел Косолапов је рођен у Волгоградској области, а кад је примио ислам постао је Мохамед. Ратовао је у Чеченији против руске војске и полиције. Његова група је у фебруару 2004. организовала четири експлозије на магистралном гасоводу у Подмосковљу. Он је организовао и екслозију на пијаци у Самари, као и на прузи где је пролазио „невски експрес“ кад је настрадало много људи.

Максим Понарин се родио у Будимпешти у официрској породици. Касније се преселио са родитељима у Ростовску област, где је и примио ислам. Он је прошао обуку у логору арапског терористе Абу Дзејта. Ратовао је у Чеченији, а касније је 2003. организовао терористичке акције на станицама у Краснодару. Њега сматрају организатором експлозије у московском метроу у фебруару 2004. године.

Брачни пар Виталиј Раздобудко и Марија Хорошева су примили ислам и пребацили се у дагестанска села која су била под контролом сепаратиста. Виталија сматрају једним од организатора терористичке акције на московском аеродрому „Домадедово“. Организовали су терористичке нападе у августу 2010. у Пјатигорску и касније у Ставропољу. У фебруару 2011. они су активирали експлозив као самоубице у селу Губден у Дагестану.

Глумица Ала Саприкина, која је по преласку на ислам постала Аминат Курбанова, у августу прошле године ушла је у кућу дагестанског верског лидера Афандија и активирала бомбу.Осим ње, погинуо је шејх Афанди и шест особа.

Вероватно је криза породице и брака у Русији главни кривац што вехабије успевају да релативно лако врбују младе Рускиње и Русе. По броју развода Русија је при врху светске ранг-листе, одмах после САД. Алкохолизам је раширен код свих генерација. Све то утиче да несретници и дубоко исфрустрирани млади људи постају плен крвожедних вехабија.

Од Саше до Саида

Један од најокрутнијих терориста био је Саид Бурјатски (на слици), рођен у Улан Удеу, када се звао Александар Тихомиров. Отац му је био Рус, а мајка Бурјаткиња. Исламом га је задојио очух који му је помогао да се пребаци на Кавказ. Касније је учио у Египту и Кувајту. Био је један од идеолога муслиманских екстремиста на Кавказу. Он је такође учествовао у припреми жена-самоубица. Убијен је у марту 2010. године.

Вехабије

Раније су на простору Русије муслимани исповедали традиционални ислам, а задњих деценија се вехабије шире због форсирања и помагања тог фанатизма из богате Саудијске Арабије. Управо су вехабије учиниле неподношљивим живот у Дагестану па они имућнији беже у друге крајеве Русије јер се на Кавказу стално пуца.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *