Вијести, Свијет

ИШЋЕНКО: Југоисток Украјине пре или касније кренуће да заузме Кијев

УКРАЈИНСКИ АНАЛИТИЧАР ПРОЦЕЊУЈЕ ДА ЖЕНЕВСКИ ЧЕТВОРНИ ПРЕГОВОРИ НЕЋЕ ДОНЕТИ НИШТА

  • Највероватније је да ће се устанак ширити и захватати све нове територије. Ако ствари крену у том правцу, устаници ће пре или касније кренути да заузму Кијев и да из њега истерају актуелну украјинску власт

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО, председник Центра за системске анализе и прогнозе (Кијев)

Ако Кијев наредних дана изда наредбу да протести на југоистоку Украјине буду силом угушени – започеће грађански рат. А на територију Украјине ће, највероватније, ући руска војска.

Преговори о ситуацији у Украјини, који треба да почну у Женеви и да доведу до разрешења ситуације на југоистоку земље, практично немају никакве шансе.

Могуће су две варијанте развоја догађаја.

Највероватније је да ће се устанак ширити и захватати све нове територије. Ако ствари крену у том правцу, устаници ће пре или касније кренути да заузму Кијев и да из њега истерају актуелну украјинску власт.

Овај сценарио је највероватнији зато што људи који узимају оружје у руке то не чине да би га некоме предали.

Друга могућност подразумева да кијевска влада успе да приволи народ на преговоре и да потом, кроз неко време, када талас народне подршке ослаби, угуши сам покрет, а његове активисте потрпа у затворе.

У овом случају би устанак био угушен. Али, због расположења која доминирају на југоистоку – ова варијанта је мало вероватна.

Ростислав ИШЋЕНКО, Председник Центра за системске анализе и прогнозе (Кијев)

Ростислав ИШЋЕНКО, Председник Центра за системске анализе и прогнозе (Кијев)

Због свега, Сергеј Лавров, Џон Кери и остали могу се окупити у Женеви и испричати, али тешко да ће се о нечему договорити. Украјинска власт ће ставити знак једнакости између федерализма и сепаратизма, а то значи да она – неће имати о чему да разговара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *