Вијести, Свијет

Иран избацује долар

КОРИСТИЋЕ ХЗАН, ЕВРО, РУСКУ РУБЉУ, ТУРСКУ ЛИРУ И ЈУЖНОКОРЕЈСКУ ВОНУ

  • Меџлис Ирана припремио план контрамера за случај да САД уведу нове санкције против Техерана. Његов председник, Али Лариџани, открио да се међу контрамерама налази и „организовање новог продора у развоју атомских технологија”

         ЦЕНТРАЛНА банка Ирана објавила је да престаје да користи долар у трансакцијама са страним партнерима, односно другим земљама.

         Заменик иранског гувернера Голам Али Камјаб овај потез је објаснио речима:

         „Приликом закључивања спољнотрговинских послова одсад ће се користити друге валуте. Сасвим конкретно: јуан, евро, турска лира, руска рубља и јужнокорејска вона”.

         Камјаб је нагласио да Техеран разматра могућност да и са неким другим земљама закључи споразуме о коришћењу њихових валута

         Парламент (меџлис) Ирана је истовремено саопштио да је припремио план контрамера за случај да САД уведу нове санкције против Техерана.

         Председник меџлиса, Али Лариџани, открио је да се међу контрамерама налази „организовање новог продора у развоју атомских технологија”.

Иран из спољнотрговинских трансакција потпуно избацује долар

Иран из спољнотрговинских трансакција потпуно избацује долар

„Иран је у досадашњим преговорима показао гипкост. А борба Барака Обаме са Конгресом САД – то је њихов унутрашњи проблем. Иран није дужан да плаћа цех америчких унутарполитичких трвења” – нагласио је Лариџани.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *