Вијести, Свијет

Ирак ће се распасти, криве САД

Беч – Некадашњи припадник ЦИА Роберт Баер оцjењује да ће се Ирак распасти дуж етничке и вјерске линије, при чему коначне границе још увијек не могу бити повучене.

Баер је препоручио да у борби против Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) треба сарађивати са Ираном. Такође је казао да САД сносе „90 одсто“ кривице за актуелну кризу у Ираку.

„Био сам апсолутно против Садама Хусеина, али сам био и против једноставне промјене власти по моту када лоши диктатор оде све ће бити уреду, без алтернативног плана. То су биле наивне идеје неодговорних људи који су тада водили политику у Вашингтону, који ништа нису знали о региону. Вакуум моћи, који је тада настао, никада није попуњен. А гдје постоји вакуум ту постоји и вир. То исто важи и за политичке процесе“, казао је Баер у интервјуу бечком дневнику „Пресе“.

Некадашњи амерички агент, на питање како је могуће да је вођа ИСИЛ-а Абу Бакр ал-Багдади, који је био у америчком заточеништву, могао да се појави ни из чега, објаснио да је узрок томе што CIA протеклих година није имала ниједног сарадника у Сирији, а из те земље је настао феномен ИСИЛ-а, групације која је профитирала од западних испорука наоружања.

„Средином 1990-тих сам упућен у Ирак како би организовао опозицију против Садама Хусеина, тако рећи побуну. Још тада сам схватио да Ирак без Садама, без национално-арапског БААС режима, може бити сачуван само уз велике муке“, истакао је он.

Баер је објаснио да је током свог деловања у Ираку имао контакте како са сунитским вођама племена, тако и шиитским отпором, али и опозицијом унутар тада владајуће БААС странке, те да се на крају чинило да је курдски отпор најкомпетентнији, јер се радило о борби за државну независносту која је била могућа само без Садама.

Он је указао да је напустио CIA, након двије деценије рада, јер политика која је вођена у САД није била сагласна са његовим размишљањима.

Наиме, влада Била Клинтона маргинализовала је курдски отпор у Ираку, за који је Баер сматрао да би био користан.

Он је додао да је шпијунажа и даље дјелотворно оружје, и да би када би САД изгубиле своје „очи и уши“ на Блиском истоку постали зависни од других центара моћи, што не може бити алтернатива.

Баер је оцијенио да Иран спада у добитнике актуелне кризе, јер, како је казао, сада Вашингтон коначно схвата да се ради о најстабилнијој држави региона.

„Иран је нација са огромним потенцијалом, који до сада није био искоришћен, са природним границама, без колонијалних умјетних структура, као што је у Ираку случај, са стабилним државним структурама и јаком војском. Ако у Техерану не буду правили глупости онда Иран може успијети да превазиђе спољнополитичку изолацију“, увјерен је амерички експерт за Блиски исток.

Даље је оцијенио да Саудијска Арабија и Пакистан нису поуздани партнери, а САД су потребни савезници са моћи продора, а не „некаква племена“, која се не могу дугорочно одржати на власти.

Ирак ће се распасти, криве САД

Ирак ће се распасти, криве САД

Баер је оцијенио као највећу грешку наоружавање Ријада од стране Запада, додајући да ћемо моћи још видјети да је наоружавање Саудијске Арабије, као противтеже Ирану била потпуно погрешна рачуница.

„Запад и Иран имају потпуно истог, заједничког непријатеља, а сто је милитантни сунитски екстремизам вехабијског обиљежја, то што се звало Ал каида или данас ИСИЛ. Сарадња Запада и Ирана је тренутно једини пут да се регион поново стабилизује. То је важило и за Авганистан, гдје ништа није рјешено“, поручује он.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *