Вијести, Свијет

Инаугурисан нови председник Грузије

Inauguracija1

Гиорги Маргвелашвили који је победио на председничким изборима прошлог месеца, инаугурисан у Грузији. Том чину присуствовао је Марко Ђурић као лични изасланик председника Томислава Николића.

У Грузији је данас инаугурисан нови председник те земље, 44-годишњи филозоф и бивши ректор универзитета Гиорги Маргвелашвили.

Његовом инаугурацијом окончан је скоро десетогодишњи председнички мандат Михаила Сакашвилија, који је успоставио савезничке везе између ове бивше совјетске републике и САД, и извео земљу на пут европских интеграција, наводи АП.

Нови председник нема много политичког искуства и сматра се да изборну победу дугује премијеру и милијардеру Биџини Иванишвилију, чија је коалиција истисла Сакашвилијеву странку са власти на прошлогодишњим парламентарним изборима.

Маргвелашвили је победио на председничким изборима прошлог месеца, освојивши 62 одсто гласова.

Он је обећао да ће одржати прозападни курс земље, а да ће истовремено радити на смањењу тензија са Русијом.

Сакашвили је одбио да присуствује данашној инаугурацији, наводећи као разлог кривично гоњење неколико његових бивших министара и чланова његове странке.

Инаугурацији новог председника Грузије присуствовао је и саветник председника Србије Марко Ђурић као лични изасланик Томислава Николића.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *