Вијести, Свијет

IL GIORNALE: Обама губи од Путина још од давања азила Сноудену

ИТАЛИЈАНСКИ ЛИСТ ТВРДИ ДА КИЈЕВ НАМЕРНО ПОДГРЕВА СУКОБ ДА БИ НАТЕРАО САД И ЕУ НА АКТИВНИЈЕ ВОЈНЕ МЕРЕ

  • Исход сукоба у Донбасу, где су присталице федерализације заказале референдум о независности за 11. мај, биће одлучујућа партија у „игри“ два председника која више није „партија шаха“

ОДМЕРАВАЊЕ председника Русије и САД у светлу украјинске кризе раније је могло да се пореди са шахом, а сада – с ризичним покером, оценио је италијански лист Il Giornale.

Па указао: „Однос снага је већ постао неравноправан“. С једне стране је Владимир Путин, који „држи у рукама најбоље карте“. Други играч је Барак Обама, код кога ствари не стоје тако добро: он је губио партију за партијом и сада је принуђен да иде на велики ризик како би се вратио у игру.

По процени Il Giornale, „Путин је побеђивао Обаму у свакој игри“ протеклих месеци – почевши од давања политичког азила Едварду Сноудену, преко учешћа у хемијском разоружавању Сирије, до прикључења Крима Руској Федерацији.

Последњи фијаско америчког председника били су неуспешни покушаји да се договори о трговинским односима с Јапаном, као и одсуство напретка у преговорима између Палестине и Израела. Сада ће исход сукоба у Донбасу, где су присталице федерализације заказале референдум о независности за 11. мај, постати одлучујућа партија у „игри“ два председника.

Украјински премијер Арсениј Јацењук, који се у Риму састао са папом и италијанским премијером Матеом Ренцијем, искористио је случај да оптужи Москву за припреме за рат, али се истог дана појавила информација да је Кијев ограничио водоснабдевање Криму, пише италијански лист. Између осталог, зато Обама тешко може да сматра Јацењука поузданим партнером.

Постаје очигледно да Кијев намерно подгрева сукоб с Истоком Украјине како би натерао САД и Европу на активније војне мере. Међутим, амерички председник је свестан ризика ескалације – у случају војне интервенције на истоку Украјине, Русија ће имати пуно право да поступи исто тако, а онда ће Донбас веома брзо бити изгубљен за Украјину.

Без војних мера, Обами преостаје само да иде путем економског рата, али се ни ту његова „партија“ не одвија најбоље, пише Il Giornale.

Обама и Путин - од шахиста до покераша?

Обама и Путин – од шахиста до покераша?

Оштрије санкције усмерене против главних актера банкарског и финансијског система Русије већ изазивају забринутост многих европских земаља, за које је Русија један од главних економских партнера. Такође, нове санкције би могле значајно да отежају враћање чланова мисије ОЕБС које су киднаповали народни устаници у Славјанску.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *