Вијести, Свијет

Хунта са реке Оскол спрема велики напад на Луганск и Доњецк

ПРЕМА ЈОШ НЕПОТВРЂЕНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА – УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ ПРОВАЛИЛЕ У ЗОНУ ОДБРАНЕ ДОЊЕЦКА

  • РОСТИСЛАВ ИШЋЕНКО: Рат у Украјини је засад немогуће зауставити. Ово је рат између САД  и Русије, не директни јер су ударна снага Американаца постале украјинске националистичке формације, а Русије – становници Донбаса који бране своје право на слободу и живот”
  • Агенција Voenkor.info: „Прегруписавање, опремање и довлачење резервиста на ојачане тачке на северу ДНР и ЛНР даје шансе хунти да изврши контранапад и покуша да разбије одбрамбене снаге Донбаса, да нивелише њихов борбени потенцијал, искључивши из „игре” најјаче јединице и формације устаника које ће бити блокиране у престоницама две републике”

        

КОМАНДИР мобилног одреда армије ДНР„Варјаг” – Александар Матјушин – алармирао је војни врх у Доњецку да су украјинске снаге провалиле у зону одбране Доњецка.

         Навео је да се већ налазе на три километра од базе „Варјага” чији припадници се већ спремају да одбију напад.

         Нешто пре тога је министар одбране ДНР, Владимир Кононов, јавно упозорио Кијев: ако напади и провокације не престану – наредићу да се пуца без поштеде.

         Вероватно најбољи зналац Украјине и геополитичког контекста – Ростислав Ишћенко, шеф Центра за системске анализе и прогнозе – изјавио је: „Рат у Украјини је немогуће зауставити. У сваком случају: у овој фази. Ствари су отишле исувише далеко и победиће онај ко буде јачи”.

         Према његовим речима, разлога за потписивање „привременог протокола” о прекиду ватре било је много, а најважнији је то што је обема странама био потребан предах. Кијев је имао мотив и у томе што је војна ситуација за Новоросију постепено постајала повољнија, што је појачавало страх и забринутост и у Кијеву и у врху украјинске армије.

         Ишћенко је уверен: снаге Новоросије ће наставити да повећавају своју ударну моћ, а ни Кијев неће седети скрштених руку.

         „Ово је рат између САД  и Русије, не директни јер су ударна снага Американаца постале украјинске националистичке формације, а Русије – становници Донбаса који бране своје право на слободу и живот. Украјинска национална гарда је незаконита и терористичка оружана формација”.

         Истовремено је агенција Voenkor.info иступила са упозорењем да се украјинска амрија и „национална гарда” спремају за нови контранапад.

         Ево њеног погледа на стање на фронтовима и упозорења шта се спрема:

         „Последњих дана има премного оптимизма. Истина је да се украјинска армија  повлачи са севера Луганске Народне Републике.

         Локално становништво, са још увек окупираних територија, тврди да се казнена експедиција масовно повлачи из Марковке, Новопскова, Беловодска, Новоајдара, Северодоњецка, Старобељска и Сватова.

         Један од украјинских „национално свесних” блогера из Сватова каже да су локални националисти „са сузама на очима испраћали украјинске војнике”.

         Ако ово објашњавате из угла укронационалиста онда је све једноставно и разумљиво. Хунта има у плану да организује линију одбране дуж реке Оскол уз ослањање на утврђене тачке у рејонима Изјума и Купјанска.

         Доњи водоток Оскола је добро место које се може утврдити јер се тамо налази велико и дубоко Красноосколско вештачко језеро.

         Чак и прилично ограничени умови, очишћени од утицаја „промосковских” војних кадрова у кијевским штабовима, коначно су се досетили да, после великих неуспеха украјинске армије на југу ДНР, утврђивање леве обале Северног Донца губи сваки смисао. То хунти одвлачи велике снаге, а сама територија није економски значајна и не даје могућност да се организују одбрамбене тачке. А армија ЛНР је упрво ту имала прилично добар оперативни простор за одлучни напад и обављање диверзантско-извиђачких активности.

         По замисли штабова кијевских војних јединица и њихових ментора из САД, стварање осколске линије одбране у комбинацији са утврђеним рејоном у троуглу Артјомовск-Славјанск-Константиновка представља начин да се армији Новоросије онемогући офанзива на Харков.

Ростислав Ишћенко

Ростислав Ишћенко

Што је најважније, хунта ће контранапад на Доњецк и Луганск извести са севера. Након заузимања Славјанска, што је у Кијеву еуфорично приказано, управо ће са тих граница тактичке групе батаљона укронациста – ојачане страним плаћеницима и оружјем са Запада – започети нови напад на Новоросију.

„Прегруписавање, опремање и довлачење резервиста на ојачане тачке на северу ДНР и ЛНР даје шансе хунти да изврши контранапад и покуша да разбије одбрамбене снаге Донбаса, да нивелише њихов борбени потенцијал, искључивши из „игре” најјаче јединице и формације устаника које ће бити блокиране у престоницама две републике”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *