Вијести, Свијет

Хунта би да Украјину после две и по деценије врати „нултој варијанти“ поделе наслеђа СССР

ТВРДИ ДА РУСИЈА КИЈЕВУ ДУГУЈЕ НАЈМАЊЕ 130 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА (ПО ДАНАШЊЕМ КУРСУ)

  • Русија одмах саопштила да је спремна да разговара – ако јој Украјина одмах исплати 20 милијарди долара
  • Толико је Москва 90-их година (по данашњој времности долара) исплатила странима повериоцима СССР уместо Украјине

        

ВЛАДА кијевске хунте  је формирала међуресорну групу коју је задужила да изучи како би Украјина могла – безмало две и по деценије након распада СССР – да затражи и оствари повољнију поделу заоставштине, односно спољњег дуга и имовине, Совјетског Савеза

         Ово је саопштио Остап Семерак, портпарол владе Арсенија Јацењука.

          „Први пут током свих година независности, влада је системски приступила питању наслеђивања дугова СССР. Донели смо одлуку да формирамо комисију која ће штитити интересе Украјине по овом питању. Биће извршена инвентаризација свега што припада Украјини. По овом питању ћемо ићи до краја и преузети сву имовину која припада Украјини, а која до сада још увек није враћена.Ићи ћемо све до обраћања суду“ – изјавио је Семерак.   

Остап Семерак

Остап Семерак

Министар правде Украјине, Павел Петренко, изјавио да припрема тужбу против Русије због депозита бивше Државне штедне банке (Државне сбербанке) СССР у износу од 80 милијарди долара.

„Ради се о монетарним вредностима које је Руска Федерација добила на основу права наслеђивања Совјетског Савеза. Ради се о депозитима бивше Државне штедне банке које Руска Федерација -према стању на дан 1. јануар 1992. Године – није вратила у биланс Државне штедне банке. То је око 80 милијарди долара без било какве индексације“ – истакао је Петренко.

Осим тога, рекао је овај хунтин министар, Украјина претендује и на непокретности имовину у иностранству – на дипломатска представништва, авионе и бродове који су били имовина СССР, као и на остале објекте.

Директор департамента за информациону политику украјинског министарства иностраних послова, Јевгениј Перебејнос, изјавио је 18. марта да Украјина има право на 16,37 одсто од целокупне имовине бившег СССР-а.

Украјина има право на 16,37 одсто целокупне имовине СССР – на некретнине, девизне резерве, резерве Дијамантског фонда, на имовину коју су друге државе биле дужне СССР-у“ – истакао је Перебејнос.

Према његовој тврдњи Русија је без основе изјавила да претендује на 20 милијадри долара од Украјине након распада СССР.

„Нека Русија за почетак саопшти обим имовине у моменту распада СССР“ – изјавио је он.

Министар правде кога је на ту дужност незаконито именовала Врховна рада, Павел Петренко, изјавио је да Украјина има право да од Русије захтева минимум 130 милијарди долара.

„Само улози у Сбербанци – без било какве индексације – износе 80 милијарди долара. Индексирана сума износи 130 милијарди долара“ – изјавио је Петренко.

У руском Министарству иностраних послова сматрају да би за почетак преговора о „нултој варијанти“ дугова СССР Украјина требала да исплати 20 милијарди долара компензације.

„У ноти МИП-а Русије, која је још 31. марта 2005. године упућена Украјини, истиче се да је на основу споразума између Руске Федерације и Украјине о регулисању права првенства на спољни дуг и имовину бившег СССР од 9. децембра 1994. године (тзв. споразум о нултој варијанти), Украјина преузела обавезу да преда, а Руска Федерација да прими обавезу исплате дела украјинског дуга у укупном спољњем дугу бившег СССР на дан 1. 12. 1994. године. Тада је тај износ био 6,8 милијарди долара, а сада достиже 20 милијарди“ – напомињу у руском министарству иностраних послова.

„У вези са тим, ако се украјинска страна враћа проблему „нулте варијанте“, руска страна задржава право да инсистира да Украјина хитно компензира Русији поменутих 20 милијарди дуга бившег СССР“ – упозоравају у руском МИП-у.

„Након тога ми смо спремни да размотримо могућност даљих преговора са Украјином о другим аспектима „нулте варијанте“ – додају у руском министарству иностраних послова.

Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *