Вијести, Свијет

Хрвати силовали Муслиманку

Дејвид Боуви први пут излаже слику која приказује силовање муслиманке у БиХ

Слика „Хрват и муслиманка“ шкотског сликара Питера Хаусона, која припада музичару Дејвиду Боувију, биће изложена први пут у последњих 20 година. Слика приказује двојицу Хрвата како силују муслиманку.
Боуви је власник слике коју музеј није желео да откупи

Уље на платну широко 153 и високо 213 центиметара изазвало је контроверзе због приказивања сцене рата у Босни.

Слику је наручио Империјални ратни музеј у Лондону, али је на крају одбио да је купи, па је продата Дејвиду Боувију за 21.000 евра.

Дејвид Боуви

Дејвид Боуви

Сликар је 1993. године боравио у Босни и Херцеговини као службени уметник. У оквиру помало бизарне традиције Империјалног ратног музеја у Лондону, од 1916. године уметници су распоређивани по ратним подручјима како би забележили сцене из прве руке.

– Директор музеја ми је рекао да не жели да купи слику јер ја нисам присуствовао силовању – рекао је Хаусон, чија дела су купили и Мадона и Мик Џегер.

"Cleansed" је део колекције Империјалног ратног музеја.

„Cleansed“ је део колекције Империјалног ратног музеја.

Како преноси „Klix.ba“, Хаусон се из рата вратио раније, тврдећи да је болестан, мада га је британска јавност прогласила кукавицом. Годину дана касније, вратио се у Босну и тада направио серију слика међу којима је и „Cleansed“ (очишћени), чији назив алудира на етничко чишћење.

Највећи шок изазвала је управо слика „Хрват и муслиманка“ на којој двојица мушкараца у униформама силују жену у тоалету. Последњи пут је приказана 1994. године.

Хаусон је, иначе, као службени сликар боравио и на Косову 1998. и 1999. године.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *