Вијести, Свијет

Хонгконг: Демократија стигла и до Кине

Хонгконг – У Хонгконгу се наставља битка око покушаја Пекинга да контролише исход планираних директних избора за лидера града 2017. године.

Демонстранти су на годишњем скупу за демократију на први дан Нове године узвикивали слогане тражећи потпуну демократију у 2017. години, истичући као један од кључних услова отворену номинацију кандидата како би сви, укључујући критичаре Кине, могли да се кандидују, јавио је Ројтерс.

Кинески званичници и левичарски листови одбацили су тај захтев, истичући да Устав града налаже да све кандидате мора да одобри изборна комисија од 1.200 чланова, међу којима већину чине присталице власти у Пекингу.

Притисак је све већи између демократских снага у једном од најважнијих азијских финансијских центара, који је враћен под кинеску управу 1997. године, и лидера Комунистичке партије Кине, који страхују да би на чело Хонгконга могао да дође неки демократски ривал.

Неслагање око демократске будућности града могло би да кулминира на протесту заказаном за јул ове године под називом „Окупирајмо Централ“, централни пословни кварт у Хонгконгу, током ког су организатори најавили да ће блокирати тај део града.

Извор: Танјуг

Хонгконг - протести (Фото АП)

Хонгконг – протести (Фото АП)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *