Вијести, Свијет

Хаос са сиријским избеглицама

Министри спољних послова Турске, Јордана, Либана и Ирака затражили од међународне заједнице да се коначно суочи са проблемом милиона избеглих Сиријаца који напуштају земљу због оружаних сукоба

Истанбул – Земље суседи Сирије – Турска, Јордан, Ирак и Либан – више не знају шта да раде са избеглицама, које, бежећи од сталних оружаних сукоба, свакодневно пристижу у ове државе. Само у последња два дана више од 60.000 грађана било је присиљено да напусти сиријску источну провинцију Деир Езор у којој бесне сукоби између завађених џихадиста – припадника терористичке групе Ал Нусра и „Исламске државе Ирак и Левант“ (ИСИЛ). Они се међусобно боре како би обезбедили доминацију у том региону који су раније очистили од бораца режима Башара ел Асада.

„Готово сви становници те провинције преко ноћи су били присиљени да напусте своје домове како би преживели борбе између завађених терориста и сада на све начине покушавају да побегну из земље”, преносе турски медији.

Министри спољних послова Турске, Јордана, Либана и Ирака одржали су ванредни састанак са високим комесаром УН за избеглице Антониом Гутерешом у јорданском логору за избеглице Затари. Шефови дипломатија четири земље затражили су од Уједињених нација да се хитно предузму мере како би се помогло грађанима Сирије, односно да се тешко бреме тог проблема равномерно расподели на целу међународну заједницу, а не само да се сваљује на суседне земље.

„Позивамо Савет безбедности УН да коначно спроведе раније усвојену резолуцију како би унутар Сирије могла да дотура хуманитарна помоћ интерно расељеним лицима, чему се противи режим у Дамаску. Ту досад није ништа учињено. Пружањем помоћи грађанима у Сирији смањио би се притисак на суседне земље које више не знају шта да раде са избеглицама што свакодневно пристижу из Сирије”, упозорио је шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, преносе локални медији.

„Ово је хуманитарна катастрофа. Међународна заједница мора да преузме одговорност и да хитно усвоји мере како би се решио тај проблем, који се сада углавном сваљује на леђа четири суседне земље”, изјавио је министар спољних послова Јордана Насер Џуден.

У Сирији је, према најновијим подацима, пет милиона и петсто хиљада напустило своје домове и сада лутају земљом. Ти бескућници на све начине покушавају да емигрирају и једини спас виде у суседним земљама.

Сирију је од избијања оружаних сукоба средином марта 2011. досад напустило око три милиона лица. Они су углавном спас нашли у суседним земљама: највише у Јордану – милион избеглица и у Турској 900.000. У Анкари кажу да више не знају шта да раде са тим људима који свакодневно пристижу и већ су се, пошто више нема логора за њихов смештај, размилели широм земље све до Истанбула.

„Међународна заједница није учинила довољно да се реши овај проблем. Турска, Јордан, Либан и Ирак су се нашли на удару сиријских избеглица. Све земље, а не само суседи, треба да отворе своје границе за избеглице које стижу из те земље Блиског истока. То треба да буде одговорност целог света, сви треба да отворе своја врата за избеглице”, истакао је комесар Гутереш.

Сиријска девојчица у избегличком логору Затари (Фото Бета)

Сиријска девојчица у избегличком логору Затари (Фото Бета)

На удару критика су се нашле земље Европске уније пошто приметно избегавају да се укључе у решавање овог проблема, који више није регионални него глобални. Оне су, после притисака Високог комесаријата УН за избеглице, показале спремност да приме око 60.000 сиријских емиграната, што је петнаест пута мање него што је прихватила само Турска.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *