Вијести, Свијет

ХАМОНД: Веома сам узнемирен, руска војна возила су можда прешла границу Украјине

ХУНТА ТРПИ ВОЈНЕ ПОРАЗЕ, А ЗАПАД ПОНОВО ЧИНИ СВЕ ШТО МОЖЕ ДА РУСИЈУ ПО СВАКУ ЦЕНУ ИЗВЕДЕ НА ОПТУЖЕНИЧКУ КЛУПУ

  • ЛИНКЕВИЧИЈУС: Имамо извештаје да је током ноћи преко границе поново прешло 70 комада војне опреме

        ЗАПАД чини све што је у његовој моћи да Русију – у време када кијевска хунта трпи војне поразе у Новоросији, а руски хуманитарни конвој треба да уђе у Украјину – по сваку цену изведе на оптуженичку клупу.

        Генерални секретар NATO Андерс фоф Расмусен рекао је да је током прошле ноћи „Русија ушла у Украјину”, пренели су западни медији, који се позивају на извештаје британских листова „Гардијан” и „Телеграф” о уласку колоне руских војних возила у Украјину.

        „То само потврђује чињеницу да постоји стални прилив оружја и бораца из Русије у источну Украјину и представља јасан знак континуиране умешаности Русије у дестабилизацију источне Украјине”, оценио је Расмусен.

        Министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус изјавио је у Бриселу да има извештаје да је 70 руских војних возила и оруђа прешло синоћ украјинску границу.

        „Веома сам забринут због ситуације у Украјини зато што, с једне стране, много говоримо о овом „хуманитарном конвоју“, али истовремено, видимо да се ескалација наставља и имамо извештаје да је током ноћи преко границе поново прешло 70 комада војне опреме“, рекао је Линкевичијус новинарима по доласку на хитан састанак шефова дипломатије Европске уније.

        Британски шеф дипломатије Филип Хамонд изјавио је да су руска војна возила преко ноћи прешла у Украјину, а да би то могло да има „веома озбиљне“ последице.

        „Веома сам узнемирен због извештаја да су руска војна возила можда прешла границу јутрос… Ако се у источној Украјини налазе руски војници или возила, они треба одмах да буду повучени или би последице могле бити веома озбиљне“, казао је он новинарима.

Филип Хамонд

Филип Хамонд

        Шведски министар спољних послова Карл Билт признао је да је хуманитарна ситуација у источној Украјини катастрофална, али је рекао да су за то одговорне „проруске снаге и Русија“.

        Он је истакао да људи пролазе кроз велике патње.

        „Најбоља помоћ Русије би била да предузме мере за окончање рата“, додао је Билт, поново оптужујући Русију да снабдева источну Украјину војном опремом.  

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *