Вијести, Свијет

ГРУШКО: Дугорочне последице имаће враћање НАТО заштити од „великог противника”

„НЕКА СЕ НИКО НЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ ПОВОДОМ КОРАКА КОЈЕ РУСИЈА РАДИ СВОЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЈОШ МОЖЕ ПРЕДУЗЕТИ”

  • Стални представник Русије при НАТО Александар ГРУШКО: НАТО је у последње време формирао нову ојачану конфигурацију снага. Ту „конфигурација” ће Русија узети у обзир у војном планирању да би се осигурала од свих могућих претњи

         АПСОЛУТНО су лишени сваке перспективе покушаји НАТО да пројектује силу на Русију. Зато нека се нико не изненађује поводом корака које Русија ради своје безбедности још може предузети – оценио је стални представник Москве при западној војној алијансе Александар Грушко.

         У интервјуу московском дневном листу „Комерсант”, он је упозорио: „Москва је убеђена да је задатак свих Европљана да не дозволе даљи регрес у сфери безбедности у Евроатлантику. Принципи које је Русија предлагала последњих година – недељивост безбедности, одустајање од безбедности на штету безбедности других и немешање у унутрашње ствари других – једина су реална алтернатива конфронтационим прилазима и даљој деградацији ситуације”.

         Грушко је указао да је НАТО у последње време формирао нову ојачану конфигурацију снага и нагласио да ће та „конфигурација” бити узета у обзир у руском војном планирању да би се осигурала од свих могућих претњи.

         „Дугорочне политичке последице имаће пакет мера – усаглашен на самиту алијансе у Велсу – за јачање источног крила и враћање НАТО његовој изворној функцији заштите од „великог противника”.

         Према његовим речима, НАТО покушава да се врати логици хладног рата и да кривицу пребаци на Русију, тврдњама да је Русија добила са присаједињењем Крима, али да је истовремено више изгубила јер је НАТО своју војну инфраструктуру померио „даље на Исток”.

         „НАТО  није имао никакав разлог да помера своје потенцијале на Исток. Међутим, њему је био потребан повод за сопствену реанимацију после разорних интервенција на Балкану, у Ираку и Либији, а и у Авганистану има ситуацију за бригу” – подвукао је Грушко.

Стални представник Русије при НАТО Александар Грушко

Стални представник Русије при НАТО Александар Грушко

„Примицање војне инфрастуктуре границама Русије – додао је Грушко – то је директан пут ка ескалацији напетости и подривању војне безбедности и у региону и у Европи. НАТО сам повећава ризик да дође до војних инцидената и слаби безбедност и оних земаља којима наводно обезбеђује појачану заштиту од Русије”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *