Вијести, Свијет

Група руских посланика одлучила да израчуна колику ратну штету је Немачка нанела СССР

ДЕГТЈАРЈОВ: УКУПНА СУМА РЕПАРАЦИЈА НЕ СМЕ БИТИ МАЊА ОД 3-4 БИЛИОНА ЕВРА

         У ДОЊЕМ дому руског парламента – Дражавној Думи – формирана је радна група са задатком да израчуна штету коју је Немачка у Другом светском рату нанела Совјетском Савезу.

         Како су чланови групе најавили, чим заврше посао – затражиће од Немачке Ангеле Меркел да плати ратне репарације.

         Члан групе је и посланик Михаил Дегтјарјов који је – колегама у Думи, а и руској јавности – предочио: да Немачка СССР фактички није платила никакву одштету за разарања и зверства на његовој територији.

         У складу са споразумима из Јалте, СССР јесте преузео неке немачке активе (намештај, одећу, индустријску опрему…) из тзв. „совјетског сектора”. Москва је са Источном Немачком закључила споразум о прекиду исплате репарација, али није са западном Немачком, а поготово не са уједињеном Немачком. Ово значи да је питање отворено и актуелно. Утолико актуелније што Немачка наставља да незаконитим санкцијама наноси штету Русији – нагласио је Дегтјарјов.

         Према његовим речима, укупна сума репарација по данашњим ценама не сме да буде мања од 3-4 билиона евра. А Берлин треба да их исплати правном следбенику СССР  – Русији.

Посланик Михаил Дегтјарјов

Посланик Михаил Дегтјарјов

Нови грчки премијер Алексис Ципрас такође је изјавио да Атина рачуна на немачку одштету, али је Берлин већ саопштио да нема намеру ништа да плати.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *