Вијести, Свијет

Грчка већ избацила „тројку” из споразума, преговори могу потрајати и до уторка ујутру

  • Шеф Еврогрупе Јерун ДАЈСЕЛБЛУМ: У понедељак ће учесницима преговора бити предложен списак првих корака у том правцу, а потом ће уследити консултације које заиста могу потрајати и целу ноћ између понедељка и уторка
  • Ангела МЕРКЕЛ након састанка са француским председником у Паризу изјавила да је циљ Немачке од почетка дужничке кризе био да Грчка остане чланица европске монетарне уније
  • Оланд је, такође, поручио да Грчка „мора да остане у еврозони“, нагласивши да му није познат сценарио који подразумева излазак Атине из монетарне уније

       

АТИНА ПРИСТАЛА ДА ЈОШ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА СПРОВОДИ ВАЖЕЋИ СПОРАЗУМ СА КРЕДИТОРИМА

  МИНИСТРИ финансија еврозоне постигли су вечерас договор да се пакет помоћи Грчкој продужи за још четири месеца, а Грчка се заузврат обавезала да ће наставити реформе и програм штедње.

         „Имали смо врло интензивну дискусију”, рекао је новинарима у Бриселу председник еврозоне Јерун Дајселблум након драматичне седнице, која је почела са више од три сата закашњења због билатералних консултација и завршила се нешто пре девет вечерас.

         Према саопштењу издатом након састанка, Грчкој је одобрено продужење финансијске помоћи за отплату јавног дуга до краја априла, под истим условима који су важили до сада, што подразумева структурне реформе и мере штедње.

         „Грчка се обавезала да ће спровести широк процес реструктуирања и на време измиривати све обавезе према кредиторима”, казао је Дајселблум.

         Дајселблум је ноћас саопштио да ће преговори Еврогрупе са Грчком бити настављени и да ће се завршити у понедељак или уторак ујутру:

         „У понедељак ће учесницима преговора бити предложен списак првих корака у том правцу, а потом ће уследити консултације које заиста могу потрајати и целу ноћ између понедељка и уторка”.

         Грци ће у понедељак доставити Бриселу план реформи које ће, уколико буду позитивно оцењене, омогућити да се до краја априла изврши ревизија важећег програма и направе корекције.

         Практично једини уступак који је Грчка добила је што је досадашњи термин „тројка”, који укључује представнике Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда замењен термином „институције”.

         „Институције ће у уторак оценити да ли је план грчке владе добра стартна основа за ревизију у априлу”, рекла је после седнице Кристин Лагард, шефица ММФ.

         „Знао сам да ћемо успети да постигнемо договор”, рекао је новинарима европски комесар за привредна и финансијска питања Пјер Московици.

         Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је данас да је потребна значајна дорада грчког захтева за помоћ кредитора, али и да ће Немачка учинити све што може да Грчка остане у еврозони, за шта се заложио и председник француске Франсоа Оланд.

         Меркелова је након састанка са Оландом у Паризу изјавила да је циљ Немачке од почетка дужничке кризе био да Грчка остане чланица европске монетарне уније. Она је додала да ће Берлин учинити све што је у његовој моћи да тако и буде, преноси агенција АП.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд

Ангела Меркел и Франсоа Оланд

Оланд је, такође, поручио да Грчка „мора да остане у еврозони” и да му није познат сценарио који подразумева излазак Атине из монетарне уније.

(Танјуг – Факти)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *