Вијести, Свијет

ГОРБАЧОВ: Хладни рат је у току, свет кључа, Американцима се не сме веровати

„ЗАПАД ЈЕ НАШУ ЗЕМЉУ ПОСЛЕ РАСПАДА СССР ПОКУШАВАО ДА ПРЕТВОРИ У НЕКАКВО БЛАТО, У ПЕРИФЕРИЈУ“

  • У интервјуу магазину Time први и последњи председник СССР оценио: „Путин не треба да попусти под западним санкцијама и да одступи. Сада Американци треба да покажу скромност у односима са Русијом и да престану да јој сметају да игра улогу светске силе јер јој то по праву припада. Треба се вратити дијалогу и ономе од чега смо почињали по завршетку хладног рата“

        ПРВИ и последњи председник СССР Михаил Горбачов упозорио је да се Американцима не сме веровати.

         „Грађане Русије није лако „спустити“. Ми смо свесни сопственог значаја. Схватио сам да се може слушати шта Американци говоре, али им се не сме веровати. Јер, када они нешто науме – они преврну свет да би своју идеју реализовали“ – рекао је Горбачов у интервјуу америчком магазину Time.

        Он је оценио да је „нови хладни рат“ између Русије и Запада поводом „догађаја у Украјини“ већ у току.

         „Да ли смо већ сведоци хладног рата? Апсолутно да! Запад је нашу земљу после распада СССР покушавао да претвори у некакво блато, у периферију. Ми то нисмо могли да дозволимо. Не само због националне гордости. Ко на то пристане – са њиме говоре како пожеле, уводе му одраничења и слично. Америка тада свим командује!“

        Горбачов је такође оценио: да је Запад, уместо да Русију прихвати као партнера, покушао да је „избаци из светске политике“.

         „На то је Путин одговорио тежњом да поврати наш утицај у региону. Почео је да делује самостално. Његова позиција је у интересу већине у Русији“.

        Заоштравање између Русије и Запада – нагласио је Горбачов – изазива немир међу људима:

         „Многи говоре не само о хладном, него и о правом рату. Настало је време озбиљних забринутости. Свет кључа“.

Први и последњи председник СССР Михаил Горбачов

Први и последњи председник СССР Михаил Горбачов

Упркос свему, уверен је Горбачов, Путин не треба да попусти под западним санкцијама и да одступи. Подвукао је: „Сада Американци треба да покажу скромност у односима са Русијом и да престану да јој сметају да игра улогу светске силе јер јој то по праву припада. Треба се вратити дијалогу и ономе од чега смо почињали по завршетку хладног рата“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *