Вијести, Свијет

Голдман Сакс: Русиjа као пример за источну Eвропу

117419

ЊУJOРK – Eкономисти америчког „Голдман Сакса“ тврде да ће Русиjа у наредне три године постати прави, добар пример за земље источне Eвропе по темпу привредног раста и начина спровођења економских реформи.

У наjновиjоj аналзи „Голдман Сакса“ истиче се и да ће у идућоj години наjразвиjене економиjе бити „локомотива привредног раста“, док ће се земље у развоjу, искључуjући источноевропске и блискоисточне и афричке државе, суочити са структурним проблемима и успореном експанзиjом.

Kомпаниjа „Голдман Сакс“, коjа jе лани закључила уговор са владом Русиjе у циљу подизања позитивног имиџа те земље међу страним инвеститорима, предвиђа да ће се у наведном периоду стопа руског економског раста кретати у распону од три до 3,7 одсто годишње.

Tа процена jе, међутим, оптимистичниjа од очекивања многих међународних економиста, коjи предвиђаjу да руски економски раст у периоду до краjа 2017. неће премашити, у просеку, на годишњем нивоу, два до два ипо процента.

Стручњаци америчке инвестиционе банке веруjу и да ће руска влада, током раздобља 2014 – 2017. активно спроводити привредне реформе, побољшати инвестициону климу и тржиште наjпространиjе земље света учинити jош атрактивниjим, што ће резултирати и све нижом инфлаторном стопом.

Русиjа ће, захваљуjући стабилноj стопи раста бити, заjедно са Пољском, Mађарском и Чешком, основни генератор раста целе источноевропске привреде, предвиђа „Голдман Сакс“.

Oцењуjући изгледе глобалне привреде у идућоj години, експерти „Голдман Сакса“ кажу да ће основни подстицаjи успону светске привреде у том периоду долазити из СAД и Eвропе.

У анализи „Голдман Сакса“ се подсећа да jе, након избиjања велике глобалне финансиjске кризе, у лето 2008. године, током наредне две године опоравак глобалне економиjе остварен наjвише захваљуjући брзо растућим економиjама, пре свега кинескоj, док су привреде наjразвиjениjих земаља патиле од растућих дугова и буџетских дефицита.

Брзорастуће економиjе су, како се тврди у анализи „Голдман Сакса“, постале „жртве сопственог брзог раста“, jер сада имаjу све веће спољне неравнотеже, високу инфлациjу и због тога су већ морале, попут Kине и Бразила, да заоштре монетарну и буџетску политику. Kао последица тих мера, раст глобалне економиjе ове године успориће се на око 2,9 одсто, што jе лошиjе него лани.

У току идуће године треба очекивати jош успорениjи глобални раст, док jе видљивиjи опоравак светске економиjе, са растом од приближно четири одсто, могућ у 2015, наводе аналитичари „Голдман Сакса“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *