Вијести, Свијет

Герхард Шредер: Амерички тон према Русији је и погрешан и опасан

„У СВЕТУ ЈОШ ТРАЈЕ ХЛАДНИ РАТ КОЈИ НЕ МОЖЕ ДОНЕТИ МИР НИ ЕВРОПИ НИ БЛИСКОМ ИСТОКУ”

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе у својој политици имају погрешан и опасан тон – упозорио је бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

         Наступивши на конференцији „На западном фронту без промена”, одржаној у Евангелској академији у Немачкој, Шредер је оценио да је процес међусобног отуђивања Русије и Запада започео још у време Џорџ Буша-млађег. Према његовим речима, Вашингтон је још тада започео преоријентацију своје „руске политике”.

         Американци, указао је Шредер, Русију доживљавају као глобалног конкурента и њена величина им није по вољи. Отуда провоцирајућа изјава Барака Обаме да је Русија „регионална сила”.

         Шредер је такве изјаве назвао „музичком пратњом политике ограничавања и изолације”.

         Екс-канцелар је, упркос свему, изразио уверење да Европска унија и НАТО поново могу са Русијом имати партнерске односе, па подвукао:

         „Безбедност у Европи је могућа само са Русијом, а не против ње. Присаједињење Крима Русији јесте кршење међународног права, али они који тим поводом уприу прстом у Русију – нека се присете својих одлука поводом Ирака”.

Герхард Шредер

Герхард Шредер

Шредер је тежњу САД да у НАТО увуку Украјину и Грузију назвао „фаталном” и упозорио: „Зближавање Украјине са ЕУ и НАТО може бити успешним само ако се претходно зближе Европска унија и Русија. Ово што се сада догађа само потврђује да хладни рат још траје, а тај систем не може обезбедити мир и безбедност ни Европи ни Блиском Истоку”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *