Свијет

Герасимов: Русија је спремна и за рат великих размера

8489-300x181

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је на сабору Академије за војне науке изјавио да се повећавају „војне претње“ Русији.Да бисмо били способни да одговоримо на све изазове и претње, армији није довољно само савремено оружје, указао је министар. А начелник Генералштаба Оружаних снага РФ – генерал-пуковник Валериј Герасимов – саопштио је на истом скупу да је руска армија спремна и за рат великих размера.

Отварајући сабор, Шојгу је као приоритете развоја руских оружаних снага означио: „повећање ефикасности командовања јединицама, њихово опремање савременим оружјем и војном техником, пообљшање обуке војних лица, развој мобилизационе базе, усавршавање материјално-техничког обезбеђења и повећање квалитета војног образовања“.

Министар одбране РФ је разјаснио на шта је мислио кад је говорио о појачаним „војним претњама“ Русији.

„Сила не престаје да игра важну улогу у решавању економских и политичких протвречности између земаља у свету. Из многих праваца долази војна опасност за Руску Федерацију. „Вруће тачке“ се налазе у непосредој близини наших граница“ – истакао је Шојгу.

Он је упозорио да Русија мора бити спремна да одговори на све изазове и претње.

„За то су потребне оружане снаге са оптималном структуром, ефикасним системом командовања, савременим оружјем и професионалним кадром“ – прецизирао је Шојгу.

„Могућност рата великих размера нико не негира, а о неспремности Русије за такав рат не може бити ни речи“ – нагласио је генерал Герасимов.

Он је сагласан са министром одбране „да засад највећу опасност за границе РФ представљају тачке нестабилности уз границе земље“.

Герасимов је ставио посебан акценат на развој и улогу војне науке од које се очекује целовита теорија асиметричних дејстава и одговор на питање шта је то савремени рат.

„Када одговоримо на то питање моћи ћемо да одредимо перспективе изградње Оружаних снага. Не смемо да копирамо туђа искуства и да се оријентишемо на водеће земље, већ да их престигнемо и да будемо спремни за оружане конфликте новог типа“ – нагласио је Герасимов, додавши да је војна наука позвана да у томе игра водећу улогу.

Настављајући исту мисао, Герасимов је подвукао: „Сведоци смо да су у последње време назире тенценција брисања граница између мира и рата. Рат се више не објављује, већ почиње по шаблону на који смо навикли. При том су сукоби новог типа упоредиви са последицама рата“.

Генерал је као пример навео такозване обојене револуције које су показале да „чак релативно успешне државе могу постати жртва стране интервенције и претварања у хаос. А да се при вођењу савремених конфликта шири примена невојних мера (хуманитарних, економских, политичких), да се покреће протестни потенцијал становника земаља уз употребу војних мера скривеног карактра“.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара