Вијести, Свијет

Гаспром међу десет највећих петрохемијских компанија света

4p_h_50626128

Руски Гаспром попео се за два места у престижном рејтингу ТОП-10 највећих петрохемијских компанија света. Према верзији аналитичке агенције Energy Intelligence, гасни холдинг сада је на осмом месту. Гаспpом је оставио иза себе амерички Chevron и фрацуски Total. Осим тога, руска компанија је проглашена светским лидером по нивоу експлоатације гаса.

Рејтинг Energy Intelligence одликује се објективном оценом не финансијских заслуга компанија, већ њихове професионалне делатности. Узима се у обзир ниво експлоатације нафте и гаса, резерве сировина, смањење трошкова, обими прераде и продаје. Последњи подаци са сировинских тржишта говоре о смањењу потражње због проблема у међународној економији. У том контексту Гасрпому је пошло за руком не само да сачува себи позиције највеће компаниеј света, већ и да побољша резултате. Према мишљењу аналитичара, одиграло је улогу неколико фактора. Први од њих је поузданост руског гасног холдинга као партнера у целини и за европске потрошаче између осталог. Као друго, развој ресурсне базе, говори потпредседник Центра за политичку коњуктуру Дмитриј Абзалов:

Гаспром је покренуо читав низ налазишта — субјективни фактор везан за напредовање компаније. То може да се истакне као предност која се формирала у гасном монополу.

Један од упечатљивих примера ове године је покретање Киринског налазишта гасног кондензата на Сахалину. У првој фази то ће омогућити да се осигурају горивом региони Далеког Истока. А у Перпективи да се започне извоз гаса у земље Пацифичког прстена. Још један позитиван фактор, по мишљењу експерата, јесте проширење тржишта за пласман. Између осталог изградња гасовода Северни Ток и његових кракова. На рачун тога Гаспром може директно да испоручује гориво, на пример у Немачку, заобилазећи транзитне ризике. Уз то руском холдингу је пошло за руком да нађе партнере у Јапану, Кини, убрзо може да им се придружи и Јужна Кореја. Наставља Дмитриј Абзалов.

То што Гаспром није пао заједно за другим компанијама, говори о томе да му је пошло за руком да се утврди на тржишту. Компанија више него ефективно ради са клијентима, са традиционалним и новим партнерима. Гаспром је предложио некоме попуст, некога је задржао на рачун политичких енергетских пројеката. То је несумњива предност коју гасни холдинг одржава.

Треба истаћи да у рејтингу Energy Intelligence побољшале су своје позиције и друге руске компаније. Лукојл се попео за једно место, заузевши 15. место. Росњефт се преместила са 19. на 16. место. Сургутњефтгаз заузима 26. место. Највећи независни руски произвођач НОВАТЕК је на 37. месту.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *