Вијести, Свијет

„ГАРДИЈАН“: Ирански званичници уверени да је Асад – већ победио

САВЕТНИК ИРАНСКЕ ВЛАДЕ И ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР АМИР МОХЕБИАН: „ЛАКО СМО ДОБИЛИ СИРИЈСКУ ПАРТИЈУ”

ВИШЕ утицајних иранских званичника и експерата који утичу на спољнополитичку стратегију рекло је лондонском „Гардијану” да је Башар Асад већ победник рата у Сирији у којем су САД и њихови савезници претрпели фијаско.

Шеф комитета за спољну политику иранског Меџлиса (парламента) – Алаедин Боружерди – рекао је том британском листу да су САД „већ изгубиле” и да ће сада Европа морати да стрепи за своју безбедност. Боружерди је притом указао да су основни Асадови непријатељи биле џихадистичке групе повезане са Ал Каидом и да ће се њихови припадници – с обзиром да је већ јасно да Асад побеђује – почети да враћају у Велику Британију и друге европске земље.

Саветник иранске владе и политички аналитичар Амир Мохебиан био је још директнији: „Лако смо добили сиријску партију. САД Сирију уопште не разумеју. Американци су хтели да замене Асада, али – киме? Све што су они урадили било је срачунато на то да у помоћ позову радикалне групе, а то је границе учинило мање безбедним”.

Према његовим речима, Иран није против промена у Сирији.

„Те промене морају да буду постепене, иначе ће завладати хаос” – упозорио је Мохебиан.

Заменик шефа иранске дипломатије, Маџид Тахт Раванчи, рекао је „Гардијану” да Техеран није пружао војну помоћ Асаду и да за тим није ни било потребе.

Професор техеранског универзитета Мохамед Маранди рекао је „Гардијану” да САД никада неће признати да је сиријска стратегија била погрешна зато што играли на све или ништа.

Британски лист је посебно указао да о фактичкој победи Асада говоре ирански званичници прилично високог нивоа који су задужени за спољнополитичку стратегију земље.

Асад и сиријска армија побеђују

Асад и сиријска армија побеђују

И закључио: „Сви они тврде да је стратегија Запада, која се сводила на финансирање екстремиста у Сирији ради свргавања Асада, већ претрпела крах”.

Да Асад и сиријска армија побеђују – већ су писали „Вашингтон Пост” и неки други западни медији.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *