Вијести, Свијет

Француска порушила ромско насеље

109456

ПAРИЗ – Француска полициjа jе данас разрушила jедан ромски камп где jе живело око 250 људи, а француски заштитник људских права jе оптужио владу да се подсмева сопственим прописима када истеруjе Роме из илегалних насеља.

Француске власти су у последње две године иселиле десетине хиљада Рома из привремених и често прљавих и запуштених кампова широм Француске, у складу са политиком коjа jе наишла на критике Eвропске комисиjе, групациjа за заштиту људских права и поjединих владиних министара, пренела jе агенциjа AФП.

Полициjа jе рано jутрос упала у камп у центру града Рубе у близини Лила на северу Француске и уклонила око 10 ауто приколица.

Породице, смештене у око 25 других приколица, напустиле су камп у четвртак увече у оквиру, како су оценили званичници, „добровољне“ евакуациjе.

Градоначелник Рубеа Пjер Дибоа jе рекао да jе уклањање тог ромског кампа повезано са „безбедносним и здравственим разлозима и причињавањем изузетно великих неприлика локалном становништву“.

Oн jе рекао да jе од 2009. за око 30 Рома обезбеђен привремени смештаj и да 120 Рома живи у другом илегалном кампу, као и да су градски ресурси исцрпени кад jе реч о смештаjу Рома.
„Рубе jе углавном исцрпео лимите коjе jе имао на располагању…кад jе реч о њиховом смештаjу“, рекао jе Дибоа.

Oво насилно исељавање Рома jе уследило као резултат чврстог става француског министра унутрашњих послова Mануела Валса коjи jе прошле године дао локалним властима пакет смерница за рушење ромских насеља у коjима сада живи више од 20.000 људи, укључуjући велики броj деце.

Прописи теоретски налажу да кампови могу бити рашчишћени jедино три месеца након доношења судске одлуке да су они илегални и под условом да буде донет план о обезбеђивању алтернативног смештаjа за те људе.

У пракси се, међутим, ти принципи ретко поштуjу, рекао jе заштитник људских права Доминик Будоа.
„Истеривање Рома се сувише често спроводи без судског одобрења. Сувише често се дешава да се не поштуjе тромесечно одлагање рушења кампа након судске одлуке“, предочио jе Будоа.

Oн jе рекао да jе ту своjу забринутост пренео jош у jулу премиjеру Француске Жан-Mарку Eроу, али да „до сада ниjе добио одговор“.

Kритике тог француског jавног омбудсмана уследиле су на краjу седмице у коjоj jе Валс подстакао критике изjавом да се већина Рома неће никада интегрисати у француско друштво и да би требало да се врате у Румуниjу и Бугарску, одакле су и дошли.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *