Вијести, Свијет

Француска остала водећа свјетска туристичка дестинација

+

Француска је у 2012. години задржала своју позицију водеће свјетске туристичке дестинације, с 83 милиона страних посјетиоца и континуираним повећањем броја азијских туриста, показале су у уторак званичне бројке.

С новим рекордним бројем долазака страних туриста, Француска је у 2012. години вратила прво мјесто у свијету – наводи француска агенција за истраживање међународне конкурентности, у свом годишњем извјештају о туризму.

Нова бројка надмашила је ранији рекорд од 81,4 милиона страних туриста у 2011. години.

– Економски и политички проблеми који погађају бројне дијелове свијета настављају да заобилазе туристички сектор – наводи се у извјештају и додаје да је број туриста широм свијета у 2012. години порастао за четири посто.

У Француској, Европљани још чине огромну већину гостију и у 2012. години, а на њих је отпало више од 83 посто посјетилаца.

Број европских туриста у прошлој години у Француској порастао је за 2,1 посто, док је број азијских туриста растао по стопи од 9,9 посто.

Само је број туриста из Кине порастао за 23,3 посто, иако Кинези чине само 1,4 милиона гостију, наводи се у извјештају.

Земља из које је дошло највише туриста у Француску прошле године била је Њемачка, с 12,2 милиона гостију.

Број туриста с два америчка континента опао је, ипак, за 3,2 посто, док је број афричких гостију такођер опао за 2,5 посто.

У извјештају се наводи да је укупна туристичка потрошња у Француској у прошлој години порасла за 6,3 посто, на 35,8 милијарди евра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *