Свијет

Француска: Хомосексуалци се могу венчавати и усвајати децу

svet-gej-brakovi

Париз – Посланици француске скупштине усвојили су у уторак нацрт закона којим се дозвољава венчање особа истог пола и истовремено им се даје право да усвајају децу. Изгласан је и члан закона којим се ова венчања дозвољавају странцима, због чега је опозиција скренула пажњу да ће Француска убудуће бити земља “брачног туризма”.

Гласање је обављено после велике дебате у јавности и скупштини. Посланици су жучно расправљали десетак дана, укупно 110 сати, понекад и по читаву ноћ. Први пут после 2004. године парламент је заседао и викендом. Иако је уложила чак 4.999 амандмана, опозициона десница није спречила владајуће социјалисте да прогурају закон који је био један од њихових предизборних приоритета. Нису успели да се изборе ни за референдум у вези с овим историјским чином.

Овим је пређена тек једна етапа, јер о свему, почев од 2. априла, треба са се изјасни и сенат, пре него што предлог закона буде враћен скупштини на дефинитивно усвајање. Иако је најављено да ће бити “пребега” гласова из табора у табор – јер има и левичара који су против геј-венчања, баш као и десничара који су “за” – распоред снага у француској скупштини и сенату је такав да власт практично нема никаквих сметњи да коначно усвоји закон.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *