Вијести, Свијет

Филипс Форин офису отписао: „Уосталом, сматрам да је Новоросија предивна земља”

  • Из Лондона добио писмо-захтев да напусти Донбас, на које је одговорио речима: „Поносим се својом земљом, али се стидим због њене позиције поводом догађаја у Донбасу”. Још је подвукао да – свим што ради у Донбасу – жели да отвори очи сународницима поводом ситуације у том делу света и да му је намера да то буде противтежа „заблудама које шире западни медији и погрешној позицији самог Лондона”

        

ПОЗНАТИ БРИТАНСКИ ТВ-НОВИНАР ОДБАЦИО ЗАМЕРКЕ И ПОЛУОПТУЖБЕ СВОЈЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

БРИТАНСКА дипломатија упутила је познатом британском тв-новинару Грему Филипсу писмо са „наглашеном препоруком” да одмах напусти Донбас. Успут је подвукла да и другим грађанима Уједињеног Краљевства саветује да не путују на Крим и у „Доњецку  и Луганску област”.

         Преведено на нормалан језик: ово би се могло назвати покушајем „уклањања” непожељног сведока, закамуфлираним бригом о његовом животу и безбедности. Међутим, Филипс је ово одмах „прочитао”.

         У писму које је упутио Министарству спољних послова Велике Британије, написао да – свим што ради у Донбасу – жели да отвори очи сународницима поводом ситуације у том делу света. Чак је додао: да му је намера да то буде противтежа „заблудама које шире западни медији и погрешној позицији самог Лондона”.

         „Поносим се својом земљом, али се стидим због њене позиције поводом догађаја у Донбасу” – стоји, поред осталог, у његовом писму.

         Истовремено је одбацио оптужбу своје дипломатије да се у његовом извештавању са „лица места” губи граница између новинарства и активног учешћа у конфликту:

         „Ништа у мом раду није супротно закону, све подређено томе да будем најбољи извештач, наравно – колико ја то могу. А што понекад носим маскирну униформу – то је само зато што не желим да на првим линијама фронта привлачим пажњу ни према себи ни према онима међу којима сам у тим тренуцима. Украјински војници су једнако склони да пуцају у новинаре као и у учеснике борби”.

Грем Филипс са новоросијском војницима

Грем Филипс са новоросијском војницима

Посебно је указао да се сада налази у Новоросији чији становници су гласали за одвајање од Украјине после државног преврата који је на власт у Кијеву довео крајње десну владу за коју нико није гласао.

„Уосталом, закључио је Филипс, сматрам да је Новоросија предивна земља”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *