Вијести, Свијет

ФИЛЕ: Путин нам је још 2008. у Букурешту рекао да је Украјина „вештачка држава”

„ПОЛА НАС СЕ НАСМЕЈАЛО, ПОЛА НАС НИЈЕ РАЗУМЕЛО, АЛИ САДА СХВАТАМО И ВИШЕ НАМ НИЈЕ ДО СМЕХА”

  • Као права „мушка Ештонова”, кривицу ЕУ види само у томе што „Брисел није успео да увери Русију да на европске релације гледа као на односе у којој обе стране побеђују, а не у којој једна страна губи”. А заједно са Американцима организовали државни преврат у Кијеву и отварали врата Украјине НАТО пакру!

КОМЕСАР за проширење Европске уније Штефан Филе оценио је да је ЕУ допринела тренутном сукобу у Украјини, јер је пропустила да схвати изјаве руског председника Владимира Путина о распаду бившег СССР.

– Нисмо озбиљно схватили оно што нам је пре неколико година рекао сам председник Путин. Тврдио је да је распад СССР био највећа катастрофа 20. века – казао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

– На самиту НАТО-Русија у Букурешту 2008. године, био сам у соби кад је Путин изјавио да је Украјина „вештачка држава“ – рекао је Филе.
-Пола нас се насмејало, пола нас није разумело. Али, сада схватамо и више нам није до смеха – додао је.

Филе је рекао да Брисел није успео да увери Русију да на европске релације гледа као на односе у којој обе стране побеђују, а не у којој једна страна губи, преноси Танјуг.

Комесар за проширење ЕУ је изразио забринутост, јер Москва више не води рачуна о међународним конвенцијама, укључујући Будимпештански меморандум из 1994. године, који гарантује Украјини територијални интегритет, као ни прошломесечни Женевски споразум који је требало да спречи ескалацију сукоба у Украјини.

Филе, чији петогодишњи мандат истиче у октобру, изјавио је да се још увек нада да ће ЕУ уверити Русију да решење треба наћи за преговарачким столом, јер Европа није место где се треба борити за моћ.

Али прво, признао је Филе, 28 земаља чланица Европске уније морају по страни оставити своје унутрашње разлике и пронаћи заједнички начин конструктивног ангажмана с Русијом.

– Ако ми нисмо одлучно и чврсто јединствени, последице по наше властите земље су јасне – рекао је Филе, који је додао да је већ видео „један број популиста и националиста у ЕУ који ускачу у руска пропагандна кола“.

 

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе

– Ја сам престрављен могућим последицама – рекао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *