Вијести, Свијет

ФИЦО: Словачка неће да поводом Русије иде за Бриселом као овца на клање

ОТКРИО ДА ЈЕ „РАЗЛОГЕ ПРОТИВ” ИЗНОСИО И ПРИЛИКОМ ПРВОГ ТАЛАСА САНКЦИЈА МОСКВИ

         СЛОВАЧКА нема намеру – саопштио је њен премијер Роберт Фицо – да поводом санкција против Русије за Европском унијом иде као овца на клање.

         „Словачка јесте чланица ЕУ и ми желимо да будемо дисциплинован играч, али – упозорио је Фицо – то не значи да смо овце. Спадам међу премијере који су већ приликом првог таласа санкција Русији износили разлоге против. О другом таласу санкција да и не говорим!”.

         Он је истовремено указао да против европских филијала Сбербанке нису уведене санкције захваљујући отпору Братиславе и Беча.

         „Та банка послује и у Словачкој и настрадале би можда стотине хиљада њених клијената када би била бачена на колена. Ми желимо да своје позиије усагласимо са ЕУ, али не желимо да ћутимо о проблемима. ЕУ се суочила са бумеранг-ефектом. Бумеранг нас је ударио у главу – јаче него што смо очекивали када смо Русији уводили санкције” – упозорио је преседник словачке владе.

Премијер Словачке, Роберт Фицо

Премијер Словачке, Роберт Фицо

Фицо је подсетио да је Братислава била против уласка Крима у састав Русије и да је солидарна са Украјином којој ће испоручити до десет милијарди кубних метара тзв. реверсног гаса.

Није пропустио да подвуче: да ни једна друга земља не указује толику помоћ Кијеву.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *