Вијести, Свијет

Европску унију од распада дели само још једна – економска криза

УТИЦАЈНИ ЛОНДОНСКИ ЛИСТ ПРОЦЕНИО ДА ЈЕ ЕВРОЗОНА НА ПРАГУ КРИЗЕ КОЈА ЋЕ ПОЧЕТИ У ГРЧКОJ

  • Међу земље ЕУ које ће се наћи на удару новог таласа кризе сврстане: Грчка, Португал, Шпанија, Италија и донекле Белгија

         ЛОНДОНСКИ The Guardian оценио је да се еврозона налази на прагу нове економске кризе која ће почети у Грчкој и прелити се на све друге земље–чланице.

         Анализу је потписао уредник економског сектора утицајног британског листа Лари Елиот који је прво указао да се Европа у 2014. суочила са целим комплексом проблема: слаб економски раст, висок ниво незапослености, претња преласка у дефлацију и новац који не подстиче развој целог низа земаља.

         The Guardian је истовремено оценио да слаб економски раст и дефлациони пад  цена представљају „токсичну комбинацију” за земље са високим нивоом спољног дуга.

         Елиот је упозорио да ће за такве земље „вредност кредита  због смањивања националне производње само даље расти”.

         Међу земље ЕУ које ће се наћи на удару новог таласа кризе, Елиот је сврстао: Грчку, Португал, Шпанију, Италију и донекле Белгију.

         Грчка ће, по његовој процени, већ кроз неколико месеци имати кризну ситуацију због претераног притиска ЕУ да пооштри економске мере.

         „Последњи економски показатељи Грчке били су прилично добри: економија је расла, ниво незапослености падао, а спољни дуг се (у односу на БДП) постепено смањивао. Али,  подвукао је Елиот, Грци су се уморили од непрекидне штедње и притиска, па политички систем земље показује нестабилност, а то ствара услове да на власт дођу леве радикалне партије које су за већу економску независност од ЕУ”.

Европску унију од распада дели само још једна – економска криза

Европску унију од распада дели само још једна – економска криза

Слична ситуација је и у Великој Британији, па се текст у The Guardian завршава упозорењем: Европску унију од распада дели само још једна криза или још један озбиљан економски пад”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *