Вијести, Свијет

И европске земље шпијунирале

Обавештајне службе Немачке, Француске, Шпаније и Шведске у последњих пет година развиле технике за масовно надгледање интернета и телефонског саобраћаја у сарадњи са Британијом, пише „Гардијан“.

Шпијунске агенције Немачке, Француске, Шпаније и Шведске у последњих пет година су развиле технике за масовно надгледање интернета и телефонског саобраћаја у сарадњи са Британијом, пише данас Гардијан, позивајући се на документа бившег америчког обавештајца Едварда Сноудена.

Како преноси АФП, овај извештај могао би сада да доведе у непријатну ситуацију владе европских земаља, посебно Немачке и Шпаније, које су оштро осудиле раније извештаје да је америчка НСА шпијунирала њихове грађане и лидере са немачком канцеларком Ангелом Меркел на челу.

Британска обавештајна агенција Државни комуникациони штаб (GCHQ), која блиско сарађује с америчком Националном безбедносном агенцијом (НСА), имала је једну од водећих улога у томе да помогне другим земљама да заобиђу законе којима се ограничава шпијунирање.

Поруке

У извештају Гардијана наводи се да су обавештајне службе европских земаља заједно вршиле надзор директно прислушкујући комуникације преко оптичких каблова, који преносе глобални интернет саобраћај и телефонске разговоре и кроз тајне односе са телекомуникационим компанијама.

Британски лист пише да је Државни комуникациони штаб у прегледу активности европских обавештајних служби из 2008. године навео да немачка Федерална обавештајна служба БНД прислушкује оптичке каблове и има „велики технолошки потенцијал и добар приступ централном чворишту интернета“, док британски шпијуни помажу Немцима да промене или заобиђу законе који ограничавају шпијунирање.

Гардијан пише и да је похваљена француска Генерална дирекција за спољну безбедност (DGSE) која је сарађивала са Британцима у разбијању интернет шифри и дошла до корисних информација од неименованих телекомуникационих фирми.

Поред тога, у том извештају се наводи да шпијунирању доприноси и шпански Национални обавештајни центар (CNI) кроз близак однос са једном неименованом британском фирмом.

Шведска је, како Гардијан пише, добила похвалу од Британије, јер је 2008. године усвојила закон којим је одобрено прислушкивање разговора оптичким кабловима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *