Вијести, Свијет

Еврић или Лев?

СОФИЈА, 6. АВГУСТА /СРНА/ – Бугари подржавају Европску унију, припајање Шенгенском простору и очување валутног борда, али не желе да умјесто лева уведу евро као средство плаћања, показало је истраживање Института „Отворено друштво“.

БУГАРИ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ОДРЕКНУ ЛЕВА

Према том истраживању, које је проведено од 16. јуна до 6. јула на узорку од 1.167 испитаника, близу двије трећине или 65 одсто не слаже се са увођењем евра.

Највећу подршку евру дали су становници Софије – 22 одсто, док је та подршка у сеоским областима износи једва 14 процената.

Еврић или Лев?

Еврић или Лев?

Евро као монету од 2002. године користи 18 држава, а наредне године ће на евро прећи и Литванија.

Извор: Срна

Вијестио: Бугари су увели ћирилицу на европску новчаницу.

http://www.capital.ba/na-novcanici-od-pet-evra-tekst-i-na-cirilici/

СОФИЈА, На новој новчаници од пет евра, која ће у еврозони бити пуштена у оптицај у мају 2013., биће штампан и текст на ћирилици, саопштила је Бугарска народна банка /БНБ/.

У саопштењу БНБ-а наводи се да „тим историјским чином ћирилица улази у употребу у еврозони и проширује утицај евра као глобалне валуте“.

Тако ће више од 200 милиона људи у свијету који користе ћирилицу, међу којима су и становници Бугарске као чланице ЕУ, моћи да на свом националном писму прочитају текст исписан на новчаници.

Дизајн нових пет евра са ћириличним текстом представио је предсједник Европске централне банке Марио Драги.

Бугарска је чланица ЕУ, али и даље користи своју националну валуту лев.

Извор: Капитал.ба

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *